fbpx

Trump nem bünteti a környezetszennyezőket

60 százalékkal kevesebb bírságot szedett be a Trump-kormány az első 6 hónapban, mint amennyit Clinton, Bush és Obama. Trump emberei nem tartatják be szigorúan a környezetvédelmi törvényeket, sőt tudatosan fel is lazítják azokat – írja a Piac és Profit.

Még csak alig fél éve van hatalmon Trump, de hatóságai máris rekordmértékben hagyják büntetlenül azokat a kihágásokat, amiket a környezetszennyező cégek követnek el. Erre már konkrét számadatok is vannak. Hatvan százalékkal kevesebb bírságot szedett be cégektől az amerikai Igazságügyi Minisztérium Trump elnökségének első 6 hónapjában, mint amennyit három korábbi adminisztráció idején gyűjtött be.

  • Trump első 6 hónapja: 12 millió dollárt kasszírozott a kincstár számára a szaktárca 26 magánjogi perből.
  • Obama első 6 hónapja: 34 millió dollár 34 ügyből.
  • Ifj. Bush első 6 hónapja: 30 millió dollárt 31 esetből.
  • Clinton első 6 hónapja: 25 millió 45 perből.

Mindez egy független jelentésből derült ki, amit az Environmental Integrity Project (EIP) adott ki, melynek igazgatója Eric Schaeffer, aki Clinton és Bush alatt volt az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) magánjogi törvénybetartásért felelős igazgatója. Annak az ügynökségnek, melynek élére Trump direkt egy klímaszkeptikust nevezett ki Scott Pruitt személyében, hogy ledózerolja a jogi fékeket, és az olajlobbinak kedvezzen. Oklahoma főügyészeként Pruitt korábban számos perben vett részt, melyekkel az EPA rendelkezéseit próbálta érvényteleníteni.

Márpedig ha csökken a bírságok volumene, az két dolgot vonhat maga után: a kevesebb bírságból kevesebb pénz jut az ökológiai károk helyretételére, a szennyezések eltakarításra, illetve a piaci szereplők felbuzdulnak a törvények gyengülése láttán, mondván úgyis megúszhatják, ha szennyeznek.

További részletek a Piac és profit oldalán ide kattintva.

A cikk megjelenése a piacesprofit.hu weboldal hozzájárulásával történt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: