fbpx

27 magyarországnyi méretű szemétszigetet fedeztek fel

2,5 millió négyzetkilométer nagyságú, főleg műanyag hulladékból álló sziget lebeg a Csendes-óceánon, melyet most fedezett fel az Algalita Marine Research and Education kutatója, Charles Moore. A szemétsziget az óceán déli régiójában, egy viszonylag nyugodt vizű területen található, amelyet körbeölelnek a hulladékot ide hordozó áramlatok.

A hulladék olyan műanyag tárgyakból áll, amelyek kis darabokra törtek az időjárási viszontagságok miatt. A hulladéksziget területe 27 Magyarországéval egyezik meg, Grönland hozzávetőlegesen egy Németország nagyságú területtel kisebb nála.

Szakértői becslések szerint a világ óceánjaiban lévő szemét tömege 2050-re felül fogja múlni a bennük élő halak tömegét. Az igazi problémát az ibolyántúli sugárzás hatására lebomló, szemmel már nem is látható mikroműanyagok jelentik azzal, hogy a táplálékláncba bejutva mélyreható változásokat idézhetnek elő a tengeri élőlények hormonháztartásában, illetve előbb-utóbb az asztalunkra is kerülnek.

A nagy csendes-óceáni szemétsziget nevet eddig egy északon megfigyelt terület viselte, de az valószínűleg kisebb ennél. Azt 1988-ban írták le először. A mostani tíz évvel később alakulhatott ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: