fbpx

A MÁV elszállíttatta az illegális hulladékot a Rákospatak utcai területéről

A MÁV elszállíttatta a közel 4700 tonnányi illegálisan lerakott hulladékot a Rákospatak utcai területéről – tájékoztatta a vasúttársaság kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-t.

A közlés szerint a tervezettnél jóval kevesebb, mindössze 37 napra volt szükség annak a 222 teherautónyi illegális hulladéknak az elszállításához, amit Zuglóban, a MÁV vagyonkezelésében lévő ingatlanon, a Rákospatak utca 123. szám alatt hagyott hátra a korábbi bérlő.

A szemét mennyiségének érzékeltetése érdekében hozzátették: az összegyűlt hulladék tömege 1555 elefánt vagy 13 Boeing 747-es utasszállító repülőgép súlyával vetekszik, és négy ötvenméteres úszómedencét töltene meg.

Fotó: MÁV

A közlemény szerint, a 10 ezer köbméternyi lom, kommunális hulladék és építési törmelék nagy részét az ingatlan korábbi bérlője hagyta hátra.

Emlékeztetnek arra: a vasúttársaság és a bérlő között az elmúlt években az illegális hulladéklerakás, áramlopás, a bérleti díj elmaradása miatt kialakult vita a bérleti szerződés felmondásához, majd perhez vezetett. Ez utóbbit a MÁV jogerősen megnyerte és a bíróság végrehajtást rendelt el a bérlővel szemben, ez jelenleg is zajlik.

Ugyanakkor a hulladék elszállításával a MÁV nem várta meg az eljárás befejezését, hanem június 12-én a saját költségén elkezdte a munkát – hangsúlyozzák.

A hulladékot a vasúttársaság környezetvédelmi engedéllyel rendelkező lerakóba szállíttatta, súlyát hitelesített hídmérlegen mérlegeltette. A jogszabályoknak megfelelő szállítás és lerakás folyamatát végig ellenőrizték a MÁV és a Környezetvédelmi Felügyelőség szakemberei.

Fotó: MÁV

Felhívják a figyelmet arra, hogy a szemét szabályos elszállíttatása a közbeszerzési kötelezettség miatt tartott hosszabb ideig. Az illegális hulladéktelep felszámolása a vasúttársaságnak mintegy 100 millió forintjába került, melyet szintén bírósági eljárás útján kíván behajtani a MÁV – tartalmazza a közlemény.

Magyarázatképpen hozzáfűzték, hogy az ingatlan a MÁV vagyonkezelésében áll, azt azonban a vasúttársaságtól – 2009 júliusa óta – egy másik gazdasági társaság bérelte. Az ingatlant a vasúttársaság nem hulladékkezelésre adta bérbe, azonban a bérlő – engedélyek nélkül – nagy mennyiségű hulladékot helyezett el a területen, amely veszélyt jelentett a környezetre. A többi között 2014-ben és 2015-ben is meggyulladt a szemét, amelyet a tűzoltóság csak nagy erőfeszítések árán tudott eloltani.

Ebben a helyzetben 2015-től a további hulladéklerakás megakadályozása érdekében a terület bejáratához a MÁV sorompót állíttatott és 24 órás őrszolgálatot vezetett be – közölte a MÁV.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: