fbpx

Földrengésveszélyes területre épülne Paks II?

Független szakértői vizsgálatot és a munkálatok azonnali leállítását követeli a Greenpeace Magyarország.

Az atlatszo.hu szerint eltitkolták, hogy a Paksi Atomerőmű telephelye nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség földrengésbiztonsági ajánlásainak és a hazai jogszabályoknak. Mindez most derült ki az atlatszo.hu által megszerzett földtani kutatási dokumentációból. A Greenpeace Magyarország ennek fényében követeli, hogy:
– hozzák nyilvánosságra a teljes kutatási dokumentációt,
– indítsanak független szakértői vizsgálatot,
– nyissák meg újra Paks II környezeti hatásvizsgálatát,
– állítsanak le minden Paks II-vel kapcsolatos munkálatot.

Az atlatszo.hu szerint annak ellenére adta ki márciusban az Országos Atomenergia Hivatal Paks II telephelyengedélyét, hogy a földtani kutatások alapján a telephely nem felel meg a NAÜ biztonsági ajánlásainak.

A most nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderült, hogy a terület alatt tektonikailag aktívnak minősülő törésvonal fut, ráadásul tízezer évnél fiatalabb földrengésekre utaló nyomokat is találtak a telephely környezetében a felszínen – írja az atlatszo.hu.

A Greenpeace Magyarország ezért az alábbiakat követeli Süli János Paks II-ügyi minisztertől:

  1. Hozzák nyilvánosságra a teljes kutatási dokumentációt, azaz azon dokumentumokat is, amelyeket (esetleg) nem küldtek meg az atlatszo.hu-nak.
  2. Független szakértők vizsgálják felül a kutatásokat és az eredményeket.
  3. A nyilvánosságra került információkkal egészítsék ki Paks II környezeti hatástanulmányát, és végezzék el újra a környezeti hatásvizsgálatnak a szeizmikus kockázatokra és az abból fakadó környezeti kockázatokra vonatkozó részét.
  4. Állítsanak le minden Paks II-vel kapcsolatos munkálatot.

 

Itt a válasz is:

Az új atomerőművi blokkok telephelyvizsgálata transzparensen zajlott, a paksi telephely alkalmas a blokkok befogadására – írja az atlatszo.hu írására reagáló közleményében a Paks II. projekttársaság.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. honlapján hétfőn közzétett nyilatkozat leszögezi, hogy a portál “hónapokkal ezelőtt végigtárgyalt és lezárt ügyet próbál meg szenzációs újdonságnak beállítani- alaptalanul – a paksi telephely alkalmasságával kapcsolatban”.

Az atlatszo.hu cikke – mint írják – valótlan képet fest mind az engedélyezési eljárásról, mind pedig a telephelyvizsgálat eredményeiről.

Az atlatszo.hu portál hétfőn azt írta, hogy egy tektonikai törésvonal gyakorlatilag a nukleáris létesítmények tervezett helyszíne alatt halad.

A közlemény arra, hogy a Paks II. projekttársaság 2014 óta folytatott részletes vizsgálati programot, amelynek eredményei alapján elkészült telephelyengedély-kérelmet 2016 októberében nyújtották be az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Az eredmények bemutatására nyilvános tudományos konferenciát, lakossági fórumokat tartottak, majd az OAH közmeghallgatást szervezett.

Minden szükséges információ, adat nyilvánosan bárki számára hozzáférhető volt, és hozzáférhető ma is körülbelül 1200 oldalnyi terjedelemben – olvasható a közleményben, amely emlékeztet, hogy az OAH 2017. március végén kiadta a telephelyengedélyt, megállapítva, hogy a telephely alkalmas az új blokkok építésére.     “A tény, hogy a paksi telephely alatt aktív vető húzódik, nem új keletű, ez a nyilvánosan elérhető engedélykérelmi dokumentumokban is egyértelműen le van írva” – szögezi le a közlemény.

Mint a társaság írja, ez nem kérdőjelezi meg a telephely alkalmasságát, a széleskörű vizsgálatok alapján kizárható, hogy a vető “szignifikáns, permanens felszíni elmozdulást lenne képes okozni”.

A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy az új blokkokat a vizsgálat során meghatározott jellemzőknek megfelelően tervezik és építik meg a legszigorúbb nemzetközi előírásokkal, ajánlásokkal összhangban.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: