fbpx

A Greenpeace gyors és hatékony éghajlatvédelmi lépéseket sürget

A tegnap kezdődőtt G20-találkozó egyik fő kérdése a párizsi éghajlatvédelmi megállapodás megvalósítása lesz. Donald Trump ebben a témában szembemegy a világgal – a kiszivárgott tervezet szerint azonban a többi G20-vezető elkötelezett a klímacélok megvalósítása mellett. A Greenpeace sürgeti az országok vezetőit, hogy a tervezettnél is gyorsabban cselekedjenek, és ösztönözzék a megújulók még gyorsabb elterjesztését.

Július 7-én, pénteken kezdődik a világ vezető gazdasági hatalmainak találkozója Hamburgban. Angela Merkel mint házigazda a G20-találkozót felvezető nyilatkozataiban már beharangozta, hogy a tanácskozások egyik fő témája a klímavédelem lesz. A német kancellár ezen a téren határozottan szembehelyezkedett Trumppal.

Az amerikai elnök június elsején jelentette be, hogy − a megállapodást aláíró 197 ország közül egyedüliként − kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. Az ENSZ égisze alatt létrejött megállapodás értelmében az évszázad közepéig karbonsemlegessé kell tenni a világgazdaságot azért, hogy a veszélyes (a 2 °C-ot elérő) felmelegedést elkerüljük. A mostani találkozó lesz az első Trump bejelentése óta, amikor döntése következményeit szemtől szemben megvitathatja a többi ország vezetőjével. A sajtóban megjelent információk alapján a G20-ak többi 19 tagországa az USA nélkül is kitart a nemzetközi éghajlatvédelmi célok mellett.

Ugyanakkor, mint arra az ENSZ tavalyi jelentése is figyelmeztet, az országok vállalása még mindig nem lesz elég ahhoz, hogy elérjük a kibocsátáscsökkentési célokat. Az eddigi vállalások alapján 2,9-3,5 °C-os globális átlaghőmérséklet-emelkedés várható a kitűzött 1,5-2 °C helyett, ami megoldhatatlan kihívások elé állíthatja az emberiséget.

A Greenpeace véleménye szerint épp ezért még nagyobb sebességre kell kapcsolni az éghajlat védelmében. Nem elég pusztán kitartani a célok mellett: fel kell gyorsítani az érdemi változást hozó intézkedéseket, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát.

Az éghajlatváltozásért elsősorban a fosszilisenergia-felhasználás a felelős: ezért elsőként a legszennyezőbb, elavult szénerőműveket és szénbányákat kell kiváltani. Azokban az országokban, ahol kiugróan magas a szénfelhasználás − ilyen például Németország, Lengyelország és Kína −, ütemtervet kell készíteni ezek mielőbbi bezárására, az érintett munkavállalóknak új megélhetést biztosítva.

„A fenntartható és tiszta energiarendszer gerincét a megújuló energiáknak kell adniuk. 2050-re elérhető cél, hogy 100%-ban megújuló energiával fedezzük az emberiség energiaszükségletét. Ehhez azonban már most fel kell gyorsítani a megújulók terjedését, és sürgősen ki kell vezetni az olyan elavult energiaforrásokat, mint a szén vagy a kőolaj – mondta Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A fosszilis energiahordozók a mai napig négyszer annyi támogatást kapnak világszerte, mint a megújulók. A G19-eknek meg kell fordítaniuk ezt a trendet, és valódi elkötelezettséget kell mutatniuk az éghajlatvédelemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: