fbpx

Természetvédelmi célkitűzésekre 37,4 milliárd forint jut két operatív programból

A 2020-ig vállalt természetvédelmi célkitűzések megvalósítására 37,4 milliárd forintot használnak fel a Környezeti és Energiatakarékossági Operatív Program (KEHOP), illetőleg a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében – mondta a Földművelési Minisztérium helyettes államtitkára Egerben.

Rácz András a Magyar nemzeti parkok hete rendezvénysorozat országos megnyitóján úgy fogalmazott: a 92 egyedi fejlesztésből álló csomag részeként 2016-ban elindult egy hosszú távú, szakpolitikai tervezést megalapozó stratégiai fejlesztés is, amire 1,07 milliárd forint áll rendelkezésre.

A helyettes államtitkár elmondta: a projekt keretében négy egymással szorosan összefüggő fejlesztés valósul meg. A NATURA keretében terepi kutatásokat alapoznak meg kevésbé ismert, különösen veszélyeztetett természeti értékek – közösségi jelentőségű fajok, élőhelyek – megőrzése érdekében.

Második eleme a projektnek az ökoszisztéma szolgáltatás. “Felmérjük, térképezzük és értékeljük a természetes és természet közeli ökoszisztémát” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A harmadik és negyedik eleme a projektnek a tájkarakter fejlesztés, és a zöldinfrastruktúra fejlesztés. Céljukat tekintve a táj jellegzetes arculatának megőrzését, a zöldinfrastruktúra feltérképezését szolgálják ezek a programelemek – mondta a helyettes államtitkár.

Török Katalin, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főmunkatársa azt mondta: a korábbi projektekkel szemben ez a fejlesztés teremt először lehetőséget arra, hogy természeti rendszereket (ökoszisztémákat), azok állapotát és az általuk nyújtott szolgáltatásokat országos léptékben térképezzék és értékeljék.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója örömét fejezte ki, hogy a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő park otthont adhatott a nemzeti parkok hete országos megnyitójának.

MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .