fbpx

MSZP: ez egy szemét ügy!

Júliusban akár le is állhat a szegedi szemétszállítás, ha a kormány tovább folytatja az önkormányzati hulladékszállító cégek kivéreztetését. Szegednek már 670 millió forinttal tartozik a kukaholding és nem lehet tudni mikor jut a város a pénzéhez – mondta Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján – írja a szeged.hu.

Szabó Sándor: Ez egy szemét ügy!

Magyarországon fenntarthatatlanná vált a hulladékszállítási rendszer – mondta Szabó Sándor. Ennek oka, hogy a kormány – szakmai indokok nélkül – államosította a szemétszállítást, de a létrehozott nagy cég, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt -t a mai napig nem képes ellátni a feladatát. A „kukaholdingnak” az lenne a feladata, hogy a lakosság felé számlázza a hulladékelszállítás díját, a feladatot ténylegesen elvégző – többnyire önkormányzatok tulajdonában lévő – cégeknek pedig fizessen a munkáért. Azonban hiába költöttek félmilliárd forintot informatikai fejlesztésekre, mind a mai napig nem tudták megoldani a számlák kiküldését. A tavalyi év végén bérszámlázás keretében a régi szolgáltatók számláztak a lakosságnak, de ezt a megállapodást felmondták és eddig egyetlen számlát sem küldtek a lakosságnak. Ez is jól mutatja ez a rendszer totális csődöt mondott! – mondta a képviselő.

Szabó Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy a családok nyakába is nagy gondot tesz a kormány, mivel egyszerre fogják megkapni a több havi számlát, amely kifizetése jelentős megterhelést jelent majd az embereknek. Mindezt csak azért, mert egy kormányzati cég impotens módon nem működik!

Emellett kormány a szolgáltató cégeket is kivérezteti, mivel nem fizet az elvégzett munkáért – folytatta a politikus. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-nek jelenleg 672 millió forinttal tartozik már a kukaholding. Ahhoz, hogy hogy a szegedi hulladékszállítás a továbbiakban is folyamatos legyen, a pénteki közgyűlésen a cég hitelkeretét 150 millió forinttal kell megemelnie az önkormányzatnak.

A cég számláján jelen pillanatban 33 millió forint van, de tartozása közel 400 millió forint. Például június 30-ig ki kellene fizetni az állam részére 62,2 millió forintos lerakási járulékot. A cég 19 ezer literes üzemanyagkészlete június végén elfogy, pénz nélkül leállnak az autók és leállhat a szemétszállítás. Mindezek miatt a társaság már többször azonnali 442 millió Ft részfizetést kért a Kukaholdingtól, különben működése ellehetetlenül és már júliusban az utcán maradhat a szemét! – festett sötét képet a jövőről Szabó Sándor.

A képviselő hangsúlyozta, a központosított hulladékszállítási rendszer megbukott, a kukaholding nem képes ellátni a feladatát. A valódi közszolgáltatást végző cégek a csőd szélére kerültek, finanszírozás hiányában valós veszély, hogy a szemét ellepi az országot.

Ezért a helyzetért egyértelműen a Fidesz kormány a felelős! A Fidesz esztelen, központosító politikája vezetett ide, így a felelősséget is nekik kell vállalniuk! A Magyar Szocialista Párt mindezek miatt azonnali cselekvésre szólítja fel a kormányt és a hulladéktörvény módosítását kezdeményezik – mondta Szabó Sándor.

A módosítás értelmében azonnali hatállyal megszüntetnék a nemzeti kukaholdingot, mivel az nem képes ellátni a feladatát. A hulladékgazdálkodás ellátását visszaadnák a helyi önkormányzatoknak, illetve azok cégeinek. A feladat elvégzéséhez pedig a finanszírozást a központi költségvetésből biztosítanák, rögtön a kukaholding működésére szánt költségvetési támogatás azonnali elvételével.

A cikk megjelenése a szeged.hu weboldal hozzájárulásával történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: