fbpx

Reagált az NHKV a számlázással kapcsolatban

Akadozik a sokmilliós számlaküldési rendszer – írja az MNO.hu hozzátéve, előfordult, hogy azok kaptak fizetési felszólítást, akik korábban hónapokig nem kaptak csekket. Miközben egyes portálok folyamatosan a szemétszállítási és feldolgozási rendszer teljes összeomlását vizionálják, sőt még azt a szocialista véleményt is fölkapták, hogy a fővárosiak által befizetett szemétdíjból pótolnák ki a vidéki befizetések hiányát, az NHKV folyamatosan vezeti be azt a regionális rendszert, amely egységes szolgáltatási minőséget és arányos díjazást biztosíthat – írja a Pesti Srácok.

Az MNO.hu keddi cikkében arról ír, az NHKV eddig összesen mintegy 735 millió forintot kapott annak az országos számlázási rendszernek a kialakítására, amelynek bevezetésétől a hulladékgazdálkodás és a szolgáltatás rendszerének egységesülését, harmonizálódását és működőképességének biztosítását várták. Mint a portál hozzáteszi, az összeg ellenére továbbra is előfordul, hogy egyes települések hónapok óta nem kapnak csekket, máshol viszont az NHKV Zrt. azoknak küldött ki fenyegető tartalmú leveleket küldött szét, akik a vállalat hibájából nem kaptak csekket. Az MNO.hu felidézi, az NHKV országos számlázási rendszere elviekben tavaly április óta működik, de a felmerülő problémák miatt számos település vonakodott szerződést kötni a megbízásos számla készítéséről az állami céggel. A portál hozzáteszi, az elmúlt év során az NHKV hozzávetőleg fél évig nem küldte ki időben a számlákat a felügyelete alá tartozó mintegy 2,5 millió vidéki családnak. A cég később tavaly augusztusra, majd az elmúlt év végére ígérte a csekk-küldő rendszer beindítását, de a számlák a mai napig sem érkeznek meg pontosan valamennyi településen.

Az NHKV Zrt. közleményben reagált az MNO.hu-n megjelent állításokra. Mint fogalmaznak, elnézést kérnek ügyfeleiktől a május havi számla kiküldése kapcsán történt kézbesítési hiba miatt. Hozzáteszik, az említett számlákat újraküldik, emiatt kérik mindazok türelmét, akik a május havi számlájukat nem kapták meg.

ELMÉLETBEN MÁR TAVALY IS KÉTSZER ÖSSZEOMLOTT A REDNSZER

Megjegyzendő, a sajtó, köztük az MNO.hu sem bánt az NHKV felállítás óta kesztyűs kézzel a vállalattal. A késő, vagy meg sem érkező közüzemi csekkek felhánytorgatása mellett többek közt azzal rémisztgették az olvasóikat, hogy 2016. decemberére csődbe mehet a budapesti szemétszállítás, bár a 444.hu ugyanezt a csődöt már nyár közepére jósolta. Az NHKV-nak leggyakrabban azt vetik a szemére, hogy olyan állami vállalat, amely tényleges szemétszállítást, szemétkezelést nem végez, pusztán egy újabb állami szervként beszedi a közüzemi díjakat, tehát az adófizetőknek a szemétdíjon felül még a díjbeszedő holding működését is finanszíroznia kell. Szintén szárnyra kaptak olyan MSZP-közeli vélemények, hogy az NHKV a fővárosi bevételektől, a fővárosiak pénzéből akarja finanszírozni a vidéki szemétszállítási problémákat megoldani. Legutóbb azzal is megvádolták, hogy tíz milliárd forinttal tartozik az állami cég az FKF-nek, bár ezek a vádak is alaptalannak bizonyultak.

PONT NEM A SZÁMLÁZÁS A LEGNAGYOBB GOND

Mint azzal korábbi cikkeikben is foglalkoztak, a hazai hulladékgyűjtés és újrafelhasználás alapvető problémája elsősorban nem a csekkbefizetés rendszer, hanem az összehangolatlanság, amelyre már az Állami Számvevőszék korábbi, 2015-ös jelentése is felhívta a figyelmet. A korábbi gyakorlatra jellemzően egyes területeken indokolatlanul magas volt a közszolgáltatási díj, nem valósult meg az egységes és arányos díjszabás, ráadásul a hulladékkezelő társaságok működésében is számtalan hiányosság, hanyagság merült fel.

Fotó: NHKV

KÖZBEN MEGSZERVEZTÉK A REGIONÁLIS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS RENDSZERÉT

Az egységes és arányos szolgáltatás kialakításához a megoldást az a 2017. áprilisától fokozatosan bevezetésre kerülő regionális hulladékgyűjtő rendszer nyújthatja, amelynek lényege, hogy az ország minden pontján megvalósuljon végre a szelektív anyagok begyűjtése és válogatása, bár erről a sajtóban szinte semmit nem lehet olvasni. Szabó Zsolt, kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár a rendszerrel kapcsolatban elmondta, a régiós térkép elkészült, kisebb módosítások azonban még előfordulhatnak. Elérendő célnak nevezte az év végéig, hogy mindenhol szelektíven gyűjtsék a szemetet. A folyamattól azt várták, hogy csökkennek az állami vagy önkormányzati tulajdonban álló közszolgáltatók, így országszerte egy egységes műszaki tartalommal bíró, hatékonyabb közszolgáltatási rendszer jöhet létre.

A rendszer bevezetése azért is elengedhetetlen, mivel az NHKV információi szerint országosan jelenleg a települések 28 százalékában egyáltalán nincs szelektív gyűjtés, 22 százalékában pedig ugyan rendelkezésre áll a szükséges technológia, de pénzügyi problémák  miatt nem tud megfelelően működni. Összességében tehát a hazai települések fele nem szelektáltan gyűjti a hulladékot.

UGYANAZÉRT ÉVI 5, VAGY 30 EZER

Az NHKV egy júniusi konferenciáján elhangzott, 2010-ben még 170 közszolgáltató volt a hulladékgazdálkodási rendszerben, amely 2016-ra 114-re apadt, a cél ugyanakkor hogy 19 regionális közszolgáltató maradjon. Az egy régió – egy közszolgáltató elvének létjogosultságát alátámasztja, hogy jelenleg nettó évi 5 és 30 ezer forint között mozog a közszolgáltatási díj, azonos szolgáltatási tartalom mellett. A régiók kialakításánál azt is figyelembe vették, hogy a hulladékbefogadó vagy hulladékezelő cégek arról panaszkodtak, hogy kapacitásuk töredékének megfelelő hulladék érkezik csak a telepekre. A rezsicsökkentés elvének érvényre jutását ráadásul a jövőben egy díjfelügyeleti rendszer is ellenőrizheti majd.

Forrás: pestisracok.hu

Facebook Comments

One thought on “Reagált az NHKV a számlázással kapcsolatban

  • 2017/07/11 at 18:46
    Permalink

    Mi utoljára 2017 január 10-én kaptunk számlát és csekket. Nem lesz könnyű egyszerre az egész éves díjat befizetni.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .