fbpx

Párbeszéd: tiltsák ki a veszélyes üzemeket a lakóövezetekből!

Balatonfűzfő térségében – az évtized eleje óta –  immár a harmadik nagyobb, jelentős környezetkárosítással járó tűzesetre került sor. Az ismétlődő esetek egyszerre demonstrálják az üzemi környezetbiztonság és a hatékony hatósági kontroll hiányát, alátámasztva a Párbeszéd álláspontjának helyességét: a veszélyes ipari tevékenységeknek nincs helyük a lakó- és nyaralóövezetekben.

2010 júliusában, éppen a főszezon közepén, tűz ütött ki és több robbanás is történt a fűzfő-gyártelepi veszélyes hulladék-tárolóban. A környezetbe került káros égéstermékek miatt a környező települések lakosságát figyelmeztették, hogy maradjanak otthonukban.

2016 decemberében ugyancsak tűz és hatalmas robbanás volt a telepen. Akkor egy veszélyes anyag tárolására szolgáló tartály gyulladt ki. Tegnap pedig a Fűzfőhöz közeli Pétfürdőn gyulladt ki egy vegyianyag-telep, szintén robbanásokkal kísérve, a mérgező füst az egész környéket ellepte.

A Párbeszéd szerint az ismétlődő esetek világosan jelzik, hogy sem a környezetbiztonság, sem a hatósági kontroll nem megfelelő: egyetlen település lakosságát sem lehet kitenni a vegyi balesetek állandó kockázatának. Egy ilyen kiemelt veszélyességű területen sokkal szigorúbb engedélyezési és ellenőrzési gyakorlatra lenne szükség, ha pedig egy vállalat visszatérően megsérti a lakosság egészséges környezethez való jogait, akkor olyan szankciókat kell bevezetni, amelyek kikényszerítik a biztonságosabb termelési gyakorlatot.

A Párbeszéd a közelmúltban törvénymódosítást kezdeményezett azért, hogy a veszélyes ipari tevékenységek egy türelmi időszakot követően, kiszoruljanak a lakó- és nyaralóövezetekből. A tegnapi eset is igazolja, hogy helyesen tettük: egyetlen magáncég profitérdekei sem szolgáltathatnak indokot a magyar emberek egészségének sorozatos veszélyeztetésére.

Forrás: OS

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: