fbpx

Kárpátaljára csempésznék a hulladékot

Június 6-án, Kárpátalján az Ilosvai járásban Beregkisfalud (Сільце) és Ölyvös (Вільхівка) falvak közti mezei úton a helyi lakosok észrevettek egy lembergi (Ukrajna) rendszámú kamiont, melyből tűrhetetlen bűz áradt. Mint később kiderült, a teherautó lembergi szeméttel volt megpakolva – írja a karpatinfo.net.

„A kamion az autóútról az útszélére hajtott, valószínűleg azért, hogy észrevétlenül lerakja a szemetet. Azonban a mezőket üvegházak foglalják, nem volt hova kirakni a szemetet, így a kamionsofőr megfordult, hogy egy másik helyet találjon. Ott állították meg a teherautót a helyi lakosok, akik egy kilométerre érezték az „illatos nyomvonalat”. Amikor a falusiak kérdezgetni kezdték, mit keres a szeméttel teli jármű az üvegházak mellett, maguk után hagyva a rakományt a sofőr és társa elmenekültek” – mondta Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója.

Amikor a helyszínre a nyomozók érkeztek, a szökevények visszatértek és felmutatták a szerződést, melynek értelmében a szemetet a Técsői járásban található Taracközre (Тересва) viszik, ahol egy magánvállalkozó újrahasznosítja az egész rakományt. A sofőr nem tudta elmagyarázni, hogy Lemberg megyéből, hogyan került az Ilosvai járásba. Kiderült, hogy a taracközi vállalkozó kimondottan fémhulladékot gyűjt, így szemetet nem fogad be. Ebből kifolyólag a szerződés vagy hamisított, vagy nyilvánvaló átverés – olvashatjuk a megye kormányzójának hivatalos honlapján.

Hennagyij Moszkal utasítást adott, hogy rendőrkísérettel küldjék vissza Lemberg megyébe a teherautót, s végezzenek szolgálati vizsgálatot azzal kapcsolatban, miként engedhették át a kamiont a kárpátaljai Alsóverecke (Hижні Bорота) településen található ellenőrző ponton.

Nincs politikai háttere a dolognak, egyetlen oka van, hogy nekünk sincs hova tenni a szemetet. Kárpátalja minden áradás esetén Szlovákiába és Magyarországra „exportálja” a hulladék tonnáit, amiért rengeteg megalapozott hibáztatást kapunk.

A cikk megjelenése a karpatinfo.net weboldal hozzájárulásával történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: