fbpx

Nem tesz jót a környezetnek a sörözési szezon

Itt a nyár és vele a sör- és üdítőszezon, így csak Magyarországon várhatóan 300-400 millió fémdoboz kerül a közeljövőben a kukákba. Az elfogyasztott sörök és üdítők több mint felét dobozokban vesszük meg. Miként lehetne végre valóban szelektíven gyűjteni ezeket a palackokat?

Az alumíniumdoboz a leggazdaságosabban, minőségvesztés nélkül újrahasznosítható csomagolóanyag. Újrahasznosítására ma már különböző akciók is felhívják a figyelmet.

Magyarországon közel egy milliárd fémdobozt „fogyasztunk” évente, ami azt jelenti, hogy minden egyes magyar állampolgár száz darabot termel ki évente – ismertette a Kossuth Rádióban Duma László, a ReturPack Országos Környezetvédelmi Kft. vezetője. Hozzátette: ennek mindössze nagyjából harmadát gyűjtjük össze és hasznosítjuk újra Magyarországon.

Fontos tudni, hogy az alumíniumdoboz száz százalékban újrahasznosítható, ráadásul lényegében végtelen alkalommal – míg a műanyagpalackok néhány alkalom után már nem alkalmasak az újrahasznosításra – mondta a vezető, aki tapasztalatból tudja, hogy nem csak csomagolás, hanem járművek, járműalkatrészek és építőipari termékek gyártásához is újrahasznosítható az alumínium, ehhez a már egyszer létrehozott terméket csak be kell olvasztani.

A kimutatások szerint évente százmillió palackot gyűjtenek be visszaváltó-automatákkal,  amelyekből úgy kétszáz darab van az országban, főleg nagyáruházakban.

Duma László a műsorban arról is beszélt: nem célszerű a betétdíj bevezetése, ugyanis sem a fogyasztók, sem a kereskedők nem preferálják, mert jelentősen megnöveli az árakat.

Forrás: hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: