fbpx

Magyar cégeknél is terjed a körforgásos gazdasági modell

A hulladék nemcsak környezeti probléma, hanem gazdasági is, ezért a lineáris gazdasági modellről egy körfolyamatokra épülő, körforgásos gazdaságra kellene átállni – mondta Kriza Máté, a Körforgásos Gazdaságért Alapítvány kuratóriumi elnöke az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti adásában. Közölte, magyar cégeknél is terjed a körforgásos gazdasági modell.

A lineáris gazdaság rengeteg nyersanyagot elveszít, mert a termékeket a használatot követően eldobják az emberek, a körforgásos gazdaságnak viszont nemcsak környezeti, hanem gazdasági előnye is van – magyarázta.

Hozzátette: a hulladékok újrahasznosításával megelőzhető a környezetszennyezés, és az értékes ásványi nyersanyagok elvesztése is. Példaként említette a mobiltelefonokat, amelyeket újra lehetne hasznosítani, és így nem kellene újabb nyersanyagokat kibányászni.

Kiemelte, egyre több vállalkozás kerüli a hulladék-kibocsátást, és gyárt olyan terméket, amelyet nem eladnak, hanem szolgáltatásként használatba adnak, miután pedig nincs rájuk szükség visszaveszik, és egy másik terméket csinálnak belőle.

A körforgásos gazdaságról június elsején konferenciát és expót szerveznek a Millenárison, ahol az érdeklődők többet megtudhatnak a modellről, illetve annak vállalati gyakorlati alkalmazásáról. A workshopok és szekcióülések mellett rendeznek egy kiállítást is, ahol a cégek a körforgásos gazdaságra épülő termékeket és szolgáltatások mutatnak majd be – hívta fel a figyelmet.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: