fbpx

Újabb kísérleti “hasznosító” üzem épült műanyag hulladék feldolgozására

Több mint egymilliárd forintos ráfordítással a műanyaghulladékot károsanyag-kibocsátás nélkül feldolgozó, kísérleti üzemet épített a Felső-Bácska Tározós Szélpark Kft. a Tolna megyei Faddon.

A megújuló energia projekteket bonyolító székesfehérvári cég az 1 milliárd 261 millió forintos beruházáshoz a Norvég Alaptól 434 millió forint támogatást nyert el – írta a kft. az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az üzem a melléktermékként vagy másodnyersanyagként keletkező műanyaghulladékokat folyékony szénhidrogén-keverékké alakítja, így károsanyag- és szén-dioxid-kibocsátás nélkül képes hasznosítani ezeket.

Kovács József, a társaság környezetvédelmi szakértője elmondta: az üzem kapacitása napi tíz tonna hulladék, jellemzően polipropilénből, polietilénből készült ipari, mezőgazdasági fóliák, csomagoló anyagok, selejttermékek, vegyszeres, mosószeres flakonok feldolgozását teszi lehetővé.

Az eljárás lényege, hogy a műanyagokat oxigéntől elzárva, minimális túlnyomással alakítja át dízelolajjá. Az olajat értékesítik, később a tervek szerint villamos energiát is előállítanak belőle.

A műanyaghulladékokat jelenleg Magyarországon égetőkben vagy pirolizálással – hő általi kémiai lebontással – dolgozzák fel; mindkét eljárásnak van környezetterhelési kockázata és a társadalmi elfogadottságuk is alacsony – jegyezte meg a szakértő.

A beruházás másfél-három év közti időtartam alatt térül meg – tette hozzá.

MTI

One thought on “Újabb kísérleti “hasznosító” üzem épült műanyag hulladék feldolgozására

  • 2017/05/05 at 13:36
    Permalink

    Számos hazai és külföldi projekt ígért/ígéri műanyag- vagy gumihulladékok hőbontását, pirolízisét, stb. Említhetjük itt Fűzfőgyártelepet, Bátonyterenyét, Nyíregyházát. Hangzatos bejelentés, ünnepélyes átadás, azután csak arról olvasni, hogy maradt a kísérleti engedély, még vizsgálják az olaj minőségét, stb. Csak remélni lehet, hogy a SZIE bírálói ezúttal valóban a csodát találták meg és Fáyköd Csaba egykori országgyűlési tanácsadó csapata más módon jelenleg nem hasznosítható hulladékokat hasznosít környezetbarát módon.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: