fbpx

Olcsón adták a vashulladékot

Több mint hatvan házkutatást hajtott végre a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni román ügyészség (DIICOT) szerdán kilenc megyében és a fővárosban egy negyventagú bűnszövetkezet leleplezése érdekében, amely az ügyészek szerint több mint hatmillió eurós kárt okozott a román államnak kiszuperált vasúti kocsik piaci ár alatti értékesítésével.

A DIICOT közleménye szerint a terheltek 2450 tehervagont értékesítettek tonnánként 120 euróért egyszerű ócskavasként, holott a vasúti kocsik szerkezeti elemei a tonnánként 176 eurót érő, úgynevezett “nehéz vasból”, illetve a tonnánként 219 eurót közelítő “speciális vasból” (acélból) készültek. A mintegy 49 ezer tonnányi ócskavas ár alatti értékesítéséből származó haszon egy Calarasi megyei hulladékhasznosító vállalathoz került – tudatta a DIICOT.

A vádhatóság bűnszövetkezet létrehozása, csalás és sikkasztás gyanújával indított eljárást a terheltek ellen, akiket előállításukat és a házkutatásokat követően Temesvárra, a nyomozást koordináló Temes megyei DIICOT székházába szállítanak kihallgatásra.

A News.ro hírügynökség szerint az ügyben gyanúsítottként szerepel a román államvasutak teherszállító vállalatának (CFR Marfa) teljes vezetősége, beleértve Mihut Craciun tavaly decemberben leváltott és Pavel Barculet jelenlegi ideiglenes vezérigazgatót is. A CFR Marfa szerdán közleményt adott ki, miszerint az igazgatótanács rövidesen ideiglenes vezetőséget nevez ki a társaság élére, az ócskavasként értékesített vagonokat pedig jogszerűen szuperálták ki.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: