fbpx

Magyar találmány: térburkolat, ami energiát termel

Három fiatal magyar mérnök olyan energiatermelő térburkolatot fejlesztett, amely nem vesz el nyersanyagot a természettől, ehelyett városi hulladék újrahasznosításával készül, ráadásul zöld energiát termel és adatokat is gyűjt a városi élet mozzanatairól a felszínébe épített napelemek és szenzorok segítségével.

Magyar találmány: térburkolat, ami energiát termel

Ez a PLATIO, melynek célja, hogy burkolati szinten integráljon előremutató és környezetbarát technológiákat, ezzel hozzájárulva a jövő okos városainak energiafüggetlenségéhez és fenntarthatóságához.

Az ötlet híre nemcsak a hazai, de az amerikai és európai szaksajtót is bejárta. A projektet a Design Terminál startup inkubátor program 2015-ben a „Tiszta város” kategória, majd 2016-ban a “Biggest Leap” különdíj győztesévé választotta.

Az innováció három hajdúnánási ötletgazdája közül Cseh József, a Debreceni Egyetem egykori vegyészmérnök hallgatója fog előadást tartani találmányuk történetéről, technikai hátteréről és startup vállalkozásuk nagyszabású jövőbeli terveiről.

Helyszín: Debreceni Egyetem, Főépület, X. terem

Időpont: 2017. április 20. csütörtök, 14:00

A PLATIO-ról
Platio napelemes rendszer
A Platio napelemes rendszere burkolati szinten gyűjti össze a napsugárzás energiáját nagy teljesítményű szilícium cellák segítségével. Az egységek magukban hordozzák a multifunkciós hálózatot, így nem szükséges bonyolult elektromos kábelezés építése sem.
Foto: platio.cc
A cellákat nagy szilárdságú edzett és csúszásmentesített üveglapok védik, amik az esztétikus kialakítás mellett hosszú élettartamot garantálnak a járófelületnek. A megtermelt elektromos energia visszatáplálható a villamos hálózatba, vagy alkalmazástól függően lokálisan is felhasználható. Szigetüzemben akár hálózattól független működést is tud biztosítani eszközöknek.
A Platio napelemes rendszer ezenfelül bővíthető LED fényforrásokkal, mellyel valós időben vezérelt burkolati jelek alakíthatók ki, illetve a fűtőszálas kiegészítőnek köszönhetően megakadályozható a téli jegesedés is, így nincs szükség síkosságmentesítésre és hóeltakarításra sem.
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: