fbpx

Paks II. árnyékában újabb blokkokat helyeznek üzembe

Júniusig tekinthetik meg az érdeklődők a mohi atomerőmű ügyfélfogadó központjában a szlovák atomenergetikai ügynökség fejlesztési terveit – írja az ujszo.com.

A szlovák villamosművek, valamint az olasz Enel és a cseh energetikai és ipari holding tagjai március végi ülésükön döntöttek úgy, hogy a tervezettnél később fejezik be a mohi atomerőmű hármas és négyes blokkját. Eredetileg 1,8 milliárd euróba került volna a fejlesztés, a végső összeg azonban meghaladhatja az 5 milliárd eurót is.

A részvényesek megegyeztek abban, hogy az egyik blokkot 2018-ban, a másikat 2019-ben helyezik üzembe. Eredetileg 2012-ben és 2013-ban tervezték az új részlegek beindítását.

A szlovák villamosművek tájékoztatása alapján idén tavaszra a harmadik blokk 94,7, a negyedik 82,8 százalékra készült el, az építkezésen 3500, a beszállító cégeknél 6500 ember dolgozik. A villamosművek kérvényezte a két beruházási terület idő előtti használatba vételét, a kérvény tartalmazza a nyersanyag szállításával, illetve a radioaktív hulladék kezelésével kapcsolatos eljárásokat. Az illetékes hivatal az atomenergetikai törvény értelmében hat hónapon belül dönt.

A beruházás befejezése az olasz Enel cég feladata, a társaság tavaly eladta részesedésének 66 százalékát fele-fele arányban a szlovák villamosműveknek és a cseh EPH energetikai társaságnak. A villamosművek 2008 novemberében helyezte üzembe a mohi atomerőművet. Mindkét új atomblokk 471 megawatt energiát termelhet, ami az országos energiaszükséglet mintegy tizenhárom százalékát fedezné.

A cikk megjelenése az ujszo.com weboldal hozzájárulásával történt.

Csak a távolságok miatt:

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: