fbpx

Az idén két irányból támadnak a PET-kalózok

A PET Kupa szervezői 2017 márciusában immáron harmadik alkalommal jártak be ártéri szakaszokat. A céljuk, hogy a helyzet pontos felmérésével és a szennyezés természetének megismerésével adatokat és információkat nyerjenek és ezzel segítsék a hatóságok és a PET Kupa mozgalom munkáját – olvasható a PET Kupa honlapján.

A 2017. év eleji jégzajlás 2450 köbméter hordalékot hozott magával, melynek hulladéktartalma rendkívül magas volt. Tartalmát és súlyát tekintve elsősorban zöld hulladék (fák, gallyak, törmelékek) tette ki nagy részét, másodsorban műanyag hulladékok (polisztirol, purhab, PET Palack, stb.) és egyéb lebegő hulladékok (üveg, fém, villanykörte, egyéb használati tárgyak) elegyéből tevődött össze. A felhalmozott káros anyagok eltávolítása nem csak a víz minőségének megóvása miatt fontos, hanem közegészségügyi, mezőgazdasági és turisztikai szempontok miatt is szükséges. A felhalmozódott hulladék összeszedését az érintett öt vízügyi igazgatóság – közfoglalkoztatottak bevonásával – február végén megkezdte és egészen május közepéig folytatja.

A PET csapata feltérképezte a kérdéses területeket

Három nap alatt 50 folyamkilométeren, Cigándtól egészen Tokajig végeztek alapos felmérést vízi-, és terepi bejárással, fotó-, és videó dokumentációval. 82 szennyezett helyszínt jelöltek meg online, GPS-es helymeghatározással, a Trash Out applikáció (www.trashout.ngo) segítségével. Az 5. PET Kupa (2017. július 1-9.) is ezen a szakaszon lesz majd, így a súlyosan szennyezett helyeket az idei Kupa versenyzői és önkéntesei tisztítják majd meg.

Az idén két irányból támadnak

Az idei 71 km-es távot a dombrádi hajóépítést követően az Ibrány, Balsa, Tokaj, Tiszaladány, Tiszalök útvonalon (térképen) teszik meg, tokaji pihenőnappal és kulturális programokkal. Idén becsatlakozik egy flotta a Bodrogról, a Zöld Kör szervezésében. A bodrogi különítmény Sárospatakról indul és Tokajnál csatlakozik össze a csapattal, így lesz egységben az erő. Nekik köszönhetően a Bodrog is tisztább és szebb lesz. Sőt, a kenuzni vágyók csatlakozhatnak hozzájuk: https://www.facebook.com/events/2107351012824607/

Időpont: 2017. július 1-9.
Útvonal: Dombrád – Tiszalök
Nevezés: 2017. februárjától a honlapon: www.petkupa.hu
Önkénteseknek jelentkezés itt: http://petkupa.hu/hu_HU/onkentesseg/
További információk az esemény Facebook oldalán.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: