fbpx

2017-ben készül el az EU műanyag stratégiája

Vélhetően idén készül majd el az Európai Unió (EU) műanyag stratégiája – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) fenntartható fejlődés tanulmányok kabinet vezetője kedden Budapesten a Vizek és talajok műanyagszennyezése című konferencián.

Baranyai Gábor hozzátette: ez a stratégia olyan célokat fogalmaz meg, mint az eredeti fosszilis alapanyaggyártás csökkentése, az újrahasznosítás elősegítése, valamint a műanyagszennyezés visszaszorítása.

Menyhárd Alfréd, a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársa Magyarország műanyagiparban betöltött szerepéről számolt be, és elmondta, hogy az országban 2015-ben több mint 1,6 millió tonna műanyagot gyártottak, míg a műanyaggyártás világszinten eléri a 200-300 millió tonnát. Magyarországnak fontos exportcikke a polimer, ugyanis a legyártott mennyiséghez képest az ország által felhasznált műanyag mennyisége nem érte el az 1 millió tonnát – tette hozzá.     Kiemelte: a magyar műanyaggyártás követi a nemzetközi trendeket.

Hetesi Zsolt, az NKE kabinetjének munkatársa a műanyagok jelentette veszélyre hívta fel a figyelmet: évente 8-10 millió tonna műanyag kerül a tengerekbe, és ha ez az arány nem csökken, akkor 2050-re a tengerekben a műanyag tömege meghaladja a halakét.

A tengerekben kialakult hulladékszigetekről elmondta: kialakulásuk a tengeráramlásokhoz köthető. Emiatt a megoldási javaslatok is a tengeráramlatok mozgását veszik alapul, de ezeknél Hetesi Zsolt szerint az a probléma, hogy csupán a nagyobb méretű, nagyobb sűrűségű műanyagok begyűjtésére koncentrálnak, ezért nem jelentenek megoldást a kis méretű műanyagok begyűjtésére.

A konferenciát az NKE fenntartható fejlődés tanulmányok kabinet szervezte.

MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: