fbpx

Vége a boltokban osztott ingyenes nejlontáskáknak

2019-től végleg búcsút inthetnek az üzletekben osztogatott ingyen nejlontáskáknak. A szlovák parlament tegnap elfogadta a hulladéktörvény módosítását, amely szerint a műanyag táskákért a jövőben minden üzletben kötelezően fizetni kell – írja az ujszo.com

„A könnyű műanyag táskák az értelmetlen környezeti terhelés szimbólumává váltak. Nagyon gyorsan hulladék lesz belőlük” – indokolta a törvénymódosítást Solymos László környezetvédelmi miniszter. A módosítás azonban nem vonatkozik a gyümölcs- vagy pékáru csomagolására használt műanyag zacskókra, azokat továbbra is ingyen adhatják a vevőknek a boltok.

Az ellenzék szerint a módosítás későn jött, hiszen sok helyen már most is pénzt kér a táskákért.
Szlovákiában az Envi-pak társaság felmérése szerint évente egy főre több mint 466 nejlontáska jut, míg az uniós átlag 200 körül mozog, vagyis nálunk különösen égető ez a téma. „A vásárló ezeket többnyire csak addig használja, amíg hazaviszi az árut az üzletből, miközben a környezetet minden egyes táska még évtizedekig szennyezi. Összegezve: az ingyenes műanyag táskák luxusterméknek számítanak” – indokolta a módosítást Solymos László környezetvédelmi miniszter.

A parlament által tegnap elfogadott módosítás 2019. január 1-től megtiltja, hogy az üzletek ingyen adják a vevőknek a könnyű műanyag táskákat, az úgynevezett reklámtáskákat. A kereskedők így kötelesek lesznek pénzt kérni a táskákért, és más típusú, környezetbarát egyszer felhasználható vagy többszöri felhasználásra alkalmas táskát kínálni. A módosítást az uniós szabályok is előírják. Ezek szerint a tagállamok két út közül választhatnak. Az első szerint 2019 végére 90-re, 2025 végére pedig 40-re kellene csökkenteniük az évente egy főre jutó nejlontáskák számát, a második lehetőség pedig az, hogy 2019-től megtiltják az ingyenes árusításukat. Szlovákia ez utóbbi mellett döntött. A módosítás azonban nem vonatkozik a gyümölcs- vagy pékáru csomagolására használt műanyag zacskókra.
A módosítás nem szab meg minimális árat, a táskák árát az üzlethálózatok határozhatják meg.

A cikk megjelenése az ujszo.com weboldal hozzájárulásával történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: