fbpx

Rákpáncélban vihetjük haza a bevásárlást

Egyiptomi tudósoknak sikerült biológiailag lebomló műanyaggá alakítaniuk a garnélarák páncélját. Újabb alapanyagot nyertek így a környezetbarát táskák és csomagolások számára, ami ráadásul védelmet is nyújt a baktériumok ellen – írja a piacesprofit.hu.

A garnélarák páncélja szemétként végezné, de az egyiptomi Nile University laboratóriumában hatékony módszert találtak az újrahasznosítására. Ultravékony plasztikréteggé alakítják, amit biológiailag lebomló műanyag szatyrok és plasztikcsomagolások gyártásához használhatnak fel a jövőben.

Az egyiptomi egyetem és az angliai University of Nottingham közös projektjét eredetileg 2 évesre tervezték, de már a hatodik hónapban sikerült kidolgozniuk az eljárást: a rákpáncélt először letisztítják, egy vegyi oldatba helyezik, ahol az feloldódik, és vékony, hártyaszerű réteggé szárad.

A kutatócsoport egyelőre csak kis mennyiségben állította elő az új bioplasztikot, kereskedelmi alkalmazása tehát az eljárásnak még nem lehetséges. Most azon vannak, hogy olyan tulajdonságait erősítsék a matériának (pl. teherbíró képesség, tartósság), amely lehetővé tenné, hogy széles körben alkalmazzák.

További részletek a Piac és Profit oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: