fbpx

Csökkentenék az óceáni hulladékok mennyiségét

Indonézia ígéretet tett, hogy évente egymilliárd dollárt gyűjt azért, hogy csökkentse a műanyag hulladék mennyiségét a vizein. A bejelentést Luhut Binsar Pandjaitan tengeri ügyek minisztere tette a 2017-es World Oceans Summit rendezvényén Balin – áll a The Guardian cikkében.

A miniszter nyilatkozata szerint Indonézia a tengeri hulladék 70 százalékos csökkentését tervezi 8 éven belül. Az új, fejlődő iparágaknak azt javasolta, hogy használjanak biológiailag lebomló anyagokat, mint például a manióka és a tengeri moszat és ezekből gyártsanak alternatív csomagolóanyagokat a műanyag helyett.

Az intézkedések között van még egy olyan adó tervezete, amit a műanyag zacskók után vetnének ki, valamint a folyamatos nyilvános oktatási kampány.

A Világbank becslése alapján a 250 milliós Indonézia mindegyik lakosa évente 0,8-1 kilogrammnyi műanyag hulladékért felelős. Csak Kína dob több hulladékot az óceánba egy 2015-ös tanulmány szerint.

Indonézia 70 százalékos csökkentési célja nagyon ambiciózus. Országszerte 17 ezer sziget van, ahol nem értik még a műanyag hulladék okozta problémákat. A cégek kisméretű termékeket gyártanak, mint például az egyszer használatos sampon csomagok, és a cukrászsütemények csomagolása, melyek népszerűek a közösségekben, ahol a pénzforgalom és a megszokás érdekében egyre nagyobb a fogyasztás. Sajnos mindehhez egy alacsony szintű hulladékgazdálkodási infrastruktúra társul, mely tovább árnyalja a jelenlegi helyzetet.

A környezetvédők bíznak benne, hogy a remélt adóbevételeket hatékonyan fektetik be a lakosság környezettudatosságának javítása érdekében, remélik, hogy jut forrás különböző oktató-nevelő programokra és az újrahasznosítás fejlesztésére is. Mindezek mellett megpróbálnak nyomást gyakorolni az iparra annak érdekében, hogy a műanyag csomagolások helyett valami más alternatívát alkalmazzanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: