fbpx

Zöldülhetnek a magyar városok

Újabb két, a helyi gazdaságfejlesztést és a fenntartható városi környezet fejlesztését támogató pályázati felhívás jelent meg, illetve emelkedett egy nyitott felhívás összege a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), összesen 22 milliárd forint értékben – tájékoztatott Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A zöld város kialakítását 13,5 milliárd forinttal támogató felhívás segíti a megyék településeinek fenntartható fejlődési pályára állítását. A gazdasági szereplőket célzó, vonzó üzleti környezetet biztosító, a városok térségi-gazdasági központi szerepét erősítő, helyi gazdaságot ösztönző beruházások vonatkozásában cél a kijelölt akcióterületen található zöldfelületek és a hozzájuk kapcsolódó önkormányzati tulajdonban lévő, sokszor használaton kívüli, de akár jövedelemtermelésre alkalmas infrastruktúraelemek megújítása. Cél, hogy a beavatkozások területe alkalmassá váljon a családok és a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltésére.

A barnamezős területek rehabilitációját célzó felhívás 4,6 milliárd forint értékben járul hozzá a vállalkozások, befektetők és a lakosság számára vonzó, környezetileg fenntartható városi környezet, települési arculat kialakításához, a városfejlesztés szempontjából innovatív módszert alkalmazó, új, zöldterületi-rekreációs, közösségi és kulturális funkciókkal gazdagodó városi területek létrehozásával, amelyek javítják a megyék településeinek általános környezeti állapotát, hozzájárulva lakosságuk megtartásához. A fejlesztések eredményeként megvalósul az önkormányzat és a helyi vállalkozások hosszú távú együttműködése, a köz- és a magánszektor szereplői által tervezett fejlesztések összehangolása, amely a városi környezet megújításán túl a gazdaság fejlődését, a foglalkoztatás bővülését is eredményezheti.

Mindkét felhívás esetén támogatási kérelmet nyújthatnak be a városi jogállású települések helyi önkormányzatai, kivéve a megyei jogú városokat. Konzorciumi partnerek lehetnek a helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati költségvetési irányító és költségvetési szervek, egyesületek, egyházi jogi személyek, alapítványok, közalapítványok, országos közút területén megvalósuló útépítési, útfelújítási munkálatok esetében a jogszabályban meghatározott építtetők, valamint többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok, nonprofit gazdasági társaságok, szervezetek.

Emellett a fenntartható közlekedésfejlesztést célzó, nyitott felhívás keretösszege emelkedett 3,9 milliárd forinttal, így már 13,8 milliárd forint érhető el a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához közlekedésfejlesztési intézkedésekkel hozzájáruló fejlesztésekre a megyei jogú városok területén – ismertette az államtitkár.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: