fbpx

Egyre szélesebb körű a tiltakozás a párkányi égető miatt

A Párkányba tervezett hulladék hasznosító mű tovább borzolja a kedélyeket, már egyre szélesebb az ellenzők köre. Mind a civilek, mind a politika beindította a rakétákat, mivel az üzem környezetvédelmi engedélyezése Szlovákiában már megkezdődött és február 22-én lejár a véleményezési határidő, tehát már sok idő nem áll rendelkezésre.

Egy, a Facebookon keringő felhívás szerint békés demonstrációt hirdettek a keddi rendkívüli testületi ülés idejére a Városháza elé, a párkányi hulladékégető megépítése ellen. Ezidáig egyetlen szervezet sem állt szervezőként a megmozdulás élére – írja az igom.hu.

A közösségi oldalon az alábbi felhívás terjed:

Kedves esztergomi, és környékbeli lakosok! Kedden délelőtt, 9 órakor, az esztergomi városháza előtt, békés demonstrációt tartunk. A Párkányban építendő szemét égető ellen! Kérünk mindenkit, akinek fontos a környezete, jöjjön el, legyünk minél többen!

A határ másik oldalán Farkas Iván, Muzsla polgármestere, az MKP alelnöke tett közé egy nyilatkozatot, mely szerint “egy olyan hulladék-felhasználási és újrahasznosítási központ, amely Párkányban épülne, évente 20 ezer tonna hulladékot dolgozna fel – zömében műanyagot és gumiabroncsot – 520 Celsius-fokos hevítés által, merőben más kategória. E hőfoknál makacsul cáfolni a hulladékégető megnevezést, nem óvatosság, hanem badarság. Maga a beruházó is elismerte, hogy a hulladékfeldolgozás technológiája közepes mértékű környezetszennyezési terhet okozna nemcsak a városnak, hanem szűkebb és tágabb környékének egyaránt”.

Elmondta, hogy az illetékesek nem kérték ki a lakosság véleményét, ezért petíció kezdeményezésével ezt megteszik ők.

A civilektől származó információk alapján a magyar Greenpeace is csatlakozott a tiltakozáshoz, akik már egyeztettek a Greenpeace szlovákiai szervezetével, mivel levegőszennyezettségi kérdésekben talán ők tudják a legnagyobb hatást kifejteni.
Ma Esztergom képviselő testülete rendkívüli ülésen foglal állást, természetesen ők nem értenek egyet az égető létesítésével.
A határ másik oldaláról származó hírek szerint Párkány képviselő testülete sem támogatja az elképzelést, szemben állva polgármesterük akaratával.

 

Kapcsolódó tartalmunk:

Nem a párkányi égetőre

Mint ismeretes, az Esztergommal szomszédos szlovákiai Párkány településen egy hulladékégető mű felépítését tervezik. Az üzem éves szinten 20 ezer tonna műanyag és gumihulladékot kezelne. Az üzem környezetvédelmi engedélyezése Szlovákiában már megkezdődött és február 22-én lejár a véleményezési határidő. A tervezett üzem alig több mint egy kilométerre lenne a magyarországi területektől, ennek ellenére a magyarországi felet nem tájékoztatták a tervezett létesítményről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: