fbpx

Átalakítják a szelektív gyűjtést a mennyiség növelése érdekében

Március végéig a szelektív hulladékgyűjtő szigetek közel fele megszűnik, ugyanakkor a megmaradó szigeteken több lesz a gyűjtőedény Pápán. A cél, hogy növekedjen a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés ingyenes szolgáltatását igénybe vevők száma a városban és csökkenjen az illegális szemétlerakás, mely a szelektív gyűjtőszigetek környékének jellemző mellékterméke. A változásokról Mészáros Csaba, a Közszolg Kft. ügyvezetője tájékoztatta hírportálunkat.

A szelektív szigetek átszervezésével a családi házas övezetekben kevesebb helyen lehet majd a közterületen elhelyezett gyűjtőkbe dobni a hulladékot, a lakótelepeken, társasházi környezetben azonban növekszik a kihelyezett edények száma.
Bár a gyűjtőszigetek száma majdnem a felére csökken, a szelektív gyűjtőedények száma viszont nem változik, hiszen csak áthelyezik őket. A lakótelepi környezetben a tapasztalatok szerint kevés volt a gyűjtőedény, ezzel ez a probléma megszűnik, a családi házas övezetekben pedig mindenki igénybeveheti a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.

A döntés hátterében az elkülönítetten gyűjtött hulladékok visszagyűjtési arányának növelése mellett a fő indok a gyűjtőszigeteket országszerte is jellemző illegális hulladéklerakás volt. Az átszervezést követően mind a közszolgáltató, mind a város önkormányzata pozitív változást remél, viszont a tervek szerint a megmaradó szigeteket kamerás megfigyelőrendszerrel látják el, ami visszatartó erő lehet az illegális szemetelők számára és felelősségre vonásukat is maga után vonhatja.

A szelektív hulladékgyűjtés rendszerében bevezetendő változás fontos célja, hogy növekedjen a házhoz menő szelektív gyűjtésben résztvevő háztartások száma ott, ahol erre fizikailag van lehetőség, ez a gyűjtési módszer ugyanis sok előnnyel jár, mind az ingatlanhasználók, mind a szolgáltató számára – fejtette ki Mészáros Csaba. A lakosok számára díjmentesen elérhető szolgáltatás sokkal kényelmesebb, hiszen saját otthonukban gyűjthetik szelektíven a szemetet és nem kell azt sehová sem elvinniük. A Közszolg által biztosított hulladékgyűjtőkbe papír csomagolóanyagokat, hirdetőújságokat, műanyag csomagolási hulladékokat (PET palackok, fóliák, zacskók, tetra pack dobozok) és fém üdítős, sörös dobozokat lehet gyűjteni, az edényeket pedig havonta üríti a szolgáltató.
A hulladék feldolgozásának szempontjából előnyösebb a házhoz menő rendszerű szelektív hulladékgyűjtés, mert a háztartásokból sokkal tisztábban érkezik be a hulladék szemben a közterületekre kihelyezett gyűjtőkkel, ahol nagyon magas lehet az idegen anyagok aránya.

Az eddigi tapasztalatok szerint lassan emelkedik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést igénylők száma, sokan a kisebb edényről már áttértek a 240 literes gyűjtőedény használatára, a mostani változással pedig azt szeretnék elérni, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: