fbpx

A déli-sarki tengeri jég idei csökkenése még nem tendenciaértékű

A műholdas megfigyelések kezdete óta a nyári időszakban mért eddigi minimumát érte el idén a déli-sarki tengeri jég kiterjedése, de egy év adatai alapján még nem lehet tendenciáról beszélni – mondta Mika János klímakutató az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A szakember felidézte, hogy az Amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) napokban közzétett adatai szerint a jeges kontinenst övező tengeri jégtakaró kiterjedése 2,26 millió négyzetkilométer volt kedden, megdöntve ezzel az 1997-es év ugyanezen időszakában mért eddigi negatív csúcsot.

Az amerikai szakemberek szerint az új adatokat további mérésekkel kell megerősíteni, de úgy vélik, hogy a déli-sarkvidéki tengeri jég térfogata valószínűleg tovább csökken, mígnem február végén eléri a legkisebb kiterjedését a decembertől márciusig tartó antarktiszi nyár időszakában.

Mika János elmondta, hogy az elmúlt évek adatai azt mutatták, hogy a Déli-sarkvidék területén a kontinenst körülvevő tengerjég növekszik, 2014 szeptemberében a rekordot jelentő 20,16 millió négyzetkilométerre gyarapodott, így a csökkenés egyelőre nem tendencia.

A kutatók csaknem négy évtizede követik nyomon műholdfelvételeken a déli-sarki tengeri jég szezonális kiterjedését.

“A statisztika azt mutatja, hogy a Déli-sarkvidék jege hízóban van, az északi-sarké pedig nagyon erőteljes fogyásban” – fejtette ki.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: