fbpx

Tüzelőanyagot próbálnak előállítani szén-dioxidból

A januári, mondhatni, szokatlan hideg egyáltalán nem jelenti azt, hogy a felszín közeli légrétegek és az óceánok átlaghőmérséklete nem emelkedik tovább. A globális felmelegedést a kis lokális kilengések érdemben nem befolyásolják. Az éghajlatváltozás főleg az emberi tevékenység által megnövekedett koncentrációjú üvegházhatású gázoknak tudható be – írja a hirado.hu.

Egy szegedi kutatócsoport évek óta azon munkálkodik, hogy tehermentesítse környezetünket a szén-dioxidtól és közben értékes tüzelőanyagot állítson elő.

Janáky Csaba és csapata úgy gondolkodott, hogyha két alapanyag – a szén-dioxid és a napfény – szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, akkor mi lenne, ha a növények fotoszintézisét alapul véve, a természetet lemásolva, a nap energiáját felhasználva, mi is hasznosítanánk az ipari szén-dioxid-forrásokat.

A szakember az M1 – Kék bolygó című műsorában kifejtette, céljuk a légköri szén-dioxid átalakítása napenergiával valamilyen hasznos anyaggá, ami lehet tüzelőanyag, vagy pedig egyéb olyan vegyszer, aminek valós értéke van a piacon. Hozzátette, közvetlen kémiai reakciókat játszatnak le elektród felületeken, a szén-dioxidot így alakítják át hasznos anyagokká.

A folyamat, miszerint a szén-dioxidból napfény hatására energiát adó anyag nyerhető évtizedek óta közismert, a lényegi kérdés az, miként lehet olyan hatásfokkal átalakítani a szén-dioxidot, hogy az gazdaságilag is jövedelmező legyen.

A végső cél olyan folyamatos üzemű reaktorok, fotoelektrokémiai cellák készítése, amelyekkel ipari szén-dioxid-forrásokat, például füstgázokat felhasználva lehet tüzelőanyagokat előállítani.

Janáky Csaba kifejtette, alapkoncepciójuk, hogy nem egy anyagot keresnek, hanem azt kutatják, hogy több különböző anyagból, hogyan lehet racionálisan tervezni összetett elektródokat, amelyek hatékonyan tudják a szén-dioxidot átalakítani.

Ha sikerül ezeket az anyagokat megtalálni és felhasználni, akkor nemcsak kevesebb szén-dioxidot bocsátunk ki, hanem hasznos, eladható termékeket kapunk.

A levegőben nagyon kis koncentrációban van jelen a szén-dioxid, ezért nagyon nehéz hatékonyan átalakítani. A kutatócsoport most olyan forrásokra összpontosít, ahol nagy mennyiségben található meg, mint például egy erőmű vagy valamilyen ipari üzem kéménye.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: