fbpx

Több ország ellen indul hulladékgazdálkodási témában kötelezettségszegési eljárás

A kötelezettségszegésekkel kapcsolatos e havi határozatait tartalmazó csomag keretében az Európai Bizottság jogi lépéseket tesz azon tagállamokkal szemben, amelyek nem tettek eleget az uniós jog alapján rájuk háruló kötelezettségeiknek. Külön cikkben kitértünk a Magyarországot érintő zajjal kapcsolatos eljárásra, most viszont a hulladékgazdálkodást érintő kötelezettségszegési eljárásokat foglaltuk egy csokorba.

Keresetindítások az Európai Unió Bíróságán

Hulladék: a Bizottság a Bíróság elé idézi ÍRORSZÁGOT, mert nem korszerűsítette szennyvíztisztító infrastruktúráját

Az Európai Bizottság az Európai Unió Bírósága elé idézi Írországot, mert nem gondoskodott az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt káros hatások megelőzése érdekében az ország 38 agglomerációjában a települési szennyvíz megfelelő gyűjtéséről és kezeléséről. Az uniós jogszabály (91/271/EGK tanácsi irányelv) értelmében a városok kötelesek gyűjteni és kezelni a települési szennyvizet, mivel a kezeletlen szennyvíz veszélyeztetheti az emberek egészségét, illetve szennyezheti a tavakat, a folyókat, a talajt, valamint a parti tengervizet és a felszín alatti vizet. A megfelelő szennyvíz-infrastruktúrával nem rendelkező 38 agglomeráció (város, község, település) a következő: Arklow, Athlone, Ballybofer/Stranorlar, Ballincollig New, Castlecomer, Cavan, Clifden, Clonakily, Cobh, Cork város, Dundalk, Enfield, Enniscorthy, Fermoy, Gaoth Dobhair, Killarney, Killybegs, Longford, Mallow, Midleton, Monksland, Navan, Nenagh, Oberstown, Pasage/Monktown, Portarlington, Rathcormac, Ringaskiddy, Ringsend, Roscommon város, Roscrea, Shannon város, Thurles, Tralee, Tubbercurry, Youghal és Waterford község. A keresetindításról szóló határozatában Arklow és Castlebridge esetében aggályosnak tartja a Bizottság azt is, hogy nem gondoskodtak a településeket kiszolgáló tisztítótelepek megfelelő működési engedélyének kiadásáról. A Bizottság 2013 szeptemberében kötelezettségszegési eljárást indított Írországgal szemben, majd 2015 szeptemberében és 2016 szeptemberében is figyelmeztette őt. Az Unió környezetvédelmi politikájának és jogszabályainak tagállami végrehajtásáról szóló legutóbbi bizottsági jelentés szerint a sürgős vízinfrastrukturális beruházások miatt Írország egyik legnagyobb problémája a vízszolgáltatásokhoz szükséges jelentős beruházások fenntartása.

Hulladéklerakók: az illegális hulladéklerakók miatt a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé idézi ROMÁNIÁT

Az Európai Bizottság az Európai Unió Bírósága elé idézi Romániát 68 illegális hulladéklerakó bezárásának és helyreállításának elmulasztása miatt, ami komoly kockázatot jelent az emberek egészsége és a környezet szempontjából. A Bizottság korábbi figyelmeztetéseinek ellenére Románia 68 szabálytalan hulladéklerakóval szemben nem tette meg a hulladéklerakókról szóló uniós irányelvben (1999/31/EK tanácsi irányelv) előírt intézkedéseket. Az irányelv értelmében a tagállamoknak úgy kell újrahasznosítaniuk és ártalmatlanítaniuk a hulladékot, hogy ne veszélyeztessék vele az emberek egészségét és a környezetet, továbbá tilos a hulladék illegális hátrahagyása, lerakása vagy ellenőrizetlen ártalmatlanítása. Romániát a Bizottság arra kötelezte, hogy 2009. július 16-ig zárja be és állítsa helyre ezeket a minőségileg kifogásolható települési és ipari hulladéklerakókat. Mivel az ügy megoldása nem haladt előre megfelelően, 2015 szeptemberében a Bizottság újabb indokolással ellátott véleményt küldött, amelyben nyomatékosan arra kérte a román hatóságokat, hogy tegyenek megfelelő intézkedéseket 109 ellenőrizetlen telephely ügyében, amelyek – bár már nem működnek – veszélyt jelentenek az emberek egészségére és a környezetre. Történt ugyan bizonyos előrehaladás, a 68 hulladéklerakó esetében azonban 2016 decemberéig nem hozták meg a tisztításhoz és bezáráshoz szükséges intézkedéseket. Annak érdekében, hogy Romániát a folyamat felgyorsítására ösztönözze, a Bizottság keresetet indít a román hatóságokkal szemben az Európai Unió Bíróságán.

 

Indokolással ellátott vélemények

Hulladék: a Bizottság felszólítja AUSZTRIÁT, hogy léptesse életbe a hulladékokra vonatkozó uniós szabályokat

Az Európai Bizottság nyomatékosan arra kéri Ausztriát, hogy a nemzeti jogszabályokat teljes mértékben hangolja össze a hulladékokra vonatkozó uniós szabályokkal ((EU) 2015/1127 bizottsági irányelv a hulladékokról szóló 2008/98/EK keretirányelv módosításáról). A hulladékokról szóló keretirányelv célja a hulladékkeletkezés és -gazdálkodás emberi egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatásainak minimalizálása. Csökkenteni kívánja továbbá az erőforrások felhasználását, illetve a megelőzés, az újrafelhasználás és az újrahasznosítás hangsúlyozásával hozzájárul a körforgásos gazdaság erősítéséhez. A tagállamoknak 2016. július 31-ig kellett elfogadniuk az irányelv betartásához szükséges intézkedéseket. Miután Ausztria elmulasztotta az eredeti határidőt, a Bizottság 2016 szeptemberében felszólító levelet küldött neki. Ausztria elfogadott ugyan bizonyos intézkedéseket, a keretszabályozás azonban továbbra is több tekintetben nem megfelelő. Ez érvényes például az energiahatékonysági képletre, valamint a hulladékok hulladékhierarchiának megfelelő energetikai hasznosítására vonatkozó rendelkezésekre. A Bizottság ezért most indokolással ellátott véleményt küld a tagállamnak. Ausztriának két hónap áll rendelkezésére, hogy értesítse a Bizottságot a helyzet kezelése érdekében hozott intézkedésekről; ha erre nem kerül sor, a Bizottság úgy határozhat, hogy az Európai Unió Bíróságán keresetet indít az ügyben.

Hulladék: a Bizottság felszólítja BELGIUMOT, hogy vizsgálja felül a hulladékgazdálkodásra és a hulladékképződés megelőzésére vonatkozó regionális intézkedéseket

A Bizottság nyomatékosan arra kéri Belgiumot, hogy a hulladékokkal kapcsolatos uniós jogszabályok (2008/98/EK irányelv) és a körforgásos gazdaság célkitűzéseinek megfelelően fogadja el és aktualizálja a hulladékmegelőzésre és -gazdálkodásra vonatkozó terveket. Ezek a tervek és programok arra szolgálnak, hogy csökkenjen a hulladék emberi egészségre és környezetre gyakorolt hatása, továbbá EU-szerte növekedjen az erőforrás-hatékonyság. A tagállamoknak hulladékgazdálkodási terveiket legalább hatévente újra kell értékelniük és megfelelő esetben felül kell vizsgálniuk. Belgium elmulasztotta a Vallon régióra vonatkozó hulladékgazdálkodási terv (Horizont 2010) felülvizsgálatát, kiterjesztését vagy felváltását, illetve a hulladékképződés megelőzésével kapcsolatos terület fejlesztését. Mivel Belgium késésben van az aktualizálással, az új hulladékgazdálkodásra vonatkozó dokumentumokat pedig várhatóan csak idén fogják elfogadni, a Bizottság most indokolással ellátott véleményt küld a tagállamnak. Amennyiben Belgium két hónapon belül nem teszi meg a szükséges lépéseket, a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

Hulladék: a Bizottság felszólítja OLASZORSZÁGOT, hogy fogadja el és vizsgálja felül a hulladékgazdálkodásra vonatkozó regionális intézkedéseket

A Bizottság nyomatékosan arra kéri Olaszországot, hogy a hulladékokkal kapcsolatos uniós jogszabályok (2008/98/EK irányelv) és a körforgásos gazdaság célkitűzéseinek megfelelően fogadja el és aktualizálja a hulladékgazdálkodásra vonatkozó terveket. Ezek a tervek arra szolgálnak, hogy csökkenjen a hulladék emberi egészségre és környezetre gyakorolt hatása, továbbá EU-szerte növekedjen az erőforrás-hatékonyság. A tagállamoknak hulladékgazdálkodási terveiket legalább hatévente újra kell értékelniük és megfelelő esetben felül kell vizsgálniuk. Több olasz régió (Abruzzi, Basilicata, Bolzano Autonóm Tartomány, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Liguria, Piemont, Szardínia és Szicília) nem vizsgálta felül a 2008-ban vagy még korábban elfogadott hulladékgazdálkodási tervet. A Bizottság ezért most indokolással ellátott véleményt küld a tagállamnak. Amennyiben az olasz hatóságok két hónapon belül nem teszik meg a szükséges lépéseket, a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: