A megfizethető, biztonságos és tiszta energia prioritás az EU számára

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése, az energiatakarékosság, a megújuló energiaforrások, valamint a villamosenergia-ellátás biztonsága is kiemelt helyen szerepel a Parlament napirendjén idén. Egyre több, a tiszta energiát támogató projekt jön létre az EU támogatásával, videónkban bemutatunk néhány példát és összefoglaltuk, hogy melyek az Unió energetikai prioritásai az elkövetkező hónapokra és évekre.

Az EU által is elfogadott párizsi klímaegyezmény értelmében az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest legalább 40%-kal kell csökkenteni 2030-ig.  Az EP-képviselők ezért több javaslaton is dolgoznak, amelyek célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése.

Az egyik javaslat az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) hatékonyságát javítaná, valamint korlátozásokat vezetne be az ETS által nem érintett ágazatokban, mint például az épületek, a közlekedés, a mezőgazdaság és a területfejlesztés következtében keletkezett szennyezőanyagok.

A Parlament emellett javasolja, hogy az EU a 2007-es szinthez képest 2030-ig 30%-kal növelje az energiahatékonyságot. Javítana az épületek energiatakarékosságán, és ezzel összhangban egyszerűsítené a háztartási gépek és elektromos készülékek energiacímkéit és energiahatékonysági besorolását.

A tagállamok kormányai 2014-ben megállapodtak, hogy 2030-ig elérik, hogy az EU energiafogyasztásának 27%-át megújuló források adják. Az EP-képviselők nemrég szavaztak a megújuló energiákat támogató irányelvről.

A Parlament emellett dolgozik azon, hogy összhangba hozza a tiszta energiaforrások (mint a szél- és napenergia) szabályozását a hagyományos villamosenergia-piaci gyakorlattal.

Mivel az alternatív energiaforrások kapacitásai természetükből fakadóan nehezebben tervezhetőek, a rendszer rugalmasságának es az ellátás biztonságának megteremtése is nagyon fontos.

Forrás: Európai Parlament

Facebook Comments

One thought on “A megfizethető, biztonságos és tiszta energia prioritás az EU számára

 • 2017/02/13 at 14:48
  Permalink

  A napenergia támogatás(solár háztartási kiserőmű) egy nagy 0.Nemcsak beszélni kellene róla.
  A lakóssági támogatással sokkal többet lehetne elérni, ha legalább 50%-os támogatást lehetne igényelni.
  Ödv.:
  Gréczy Gábor

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: