Szabálytalanságok a Városgondozásnál

Az ÁSZ megállapította, hogy Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a társaságok hulladékgazdálkodási közfeladatának ellátását szabályszerűen szervezte meg, azonban a tulajdonosi joggyakorlást szabálytalanságok jellemezték. A társaságnál a közfeladat bevételeinek, ráfordításainak elszámolása, továbbá az önköltségszámítás, illetve 2013. június 30-ig az árképzés nem volt megfelelő. Emellett az ellenőrzés a vagyongazdálkodás során is szabálytalanságokat tárt fel. A kötelezettségállomány az ellenőrzött időszakban nem veszélyeztette a társaság működését, illetve a közfeladat ellátását.

Az 1991-ben alapított VÁROSGONDOZÁS EGER Ipari-, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kizárólagos tulajdonosa Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata volt 2012. december 28-ig, ezt követően az önkormányzat többségi tulajdonos volt. A társaság fő tevékenysége az ellenőrzött időszakban hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladat ellátása, nem veszélyes hulladék gyűjtése volt. Emellett további közfeladatokat látott el és egyéb hulladékgazdálkodási és vállalkozási tevékenységet végzett.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az önkormányzat a társaság közfeladat ellátását szabályszerűen szervezte meg, a tulajdonosi jogok gyakorlása azonban összességében nem volt szabályszerű. A felügyelőbizottság az ellenőrzött időszakban nem rendelkezett jóváhagyott ügyrenddel. Továbbá a taggyűlés a 2012-2014. évi számviteli beszámolókról a jogszabályi előírások ellenére a felügyelőbizottság írásbeli jelentésének hiányában határozott. 2013-ban elmaradt a társasággal a hulladékgazdálkodás közfeladat ellátására megkötött közszolgáltatási szerződés felülvizsgálata és módosítása, 2014-ben pedig a könyvvizsgáló megválasztása nem volt szabályszerű. A többségi tulajdonos önkormányzat részéről 2014-ben a társaság részére történt apport kapcsán a taggyűlés a jogszabályban előírtak ellenére nem hozott döntést a törzstőke felemeléséről, a tőkeemelés mértékéről és a társasági szerződés módosításáról. A társaságnál továbbá az apport számviteli elszámolása sem felelt meg az előírásoknak.

A társaság vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű. A társaság rendelkezett a működéséhez szükséges szabályzatokkal, azonban az ellenőrzött időszakban a számlarend, 2012-2014 között pedig a leltározási szabályzat a jogszabályi előírásoknak nem felelt meg. A tárgyi eszközök leltározását nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően végezték, emiatt az éves beszámolók mérlegsorainak leltárral való alátámasztása nem volt megfelelő. A társaság teljesítette az előírt beszámolási kötelezettségét, azonban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenységét 2013-2014. évi éves beszámolóiban nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően mutatta be. A könyvvizsgálók a társaság éves beszámolóiról hitelesítő záradékot adtak, az ÁSZ ellenőrzése által feltárt hiányosságokat nem kifogásolták.

A társaság a közszolgáltatási díjhátralék behajtás kezdeményezését elmulasztotta, továbbá nem biztosította a közfeladat bevételeinek és ráfordításainak tevékenységenkénti elkülönített elszámolását. A közfeladat bevételeinek, ráfordításainak elszámolása és az önköltségszámítás, illetve 2013. június 30-ig az árképzés nem volt megfelelő. A társaság kötelezettségállománya az ellenőrzött időszakban nem veszélyeztette a közfeladat ellátását, a társaság működését.

Az ÁSZ jelentésében a VÁROSGONDOZÁS EGER Ipari-, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének tizenkettő, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata polgármesterének öt, a jegyzőnek egy javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: