fbpx

Nemzetközi piacokra készül a magyar zöldipari szabadalom

Duplájára növelte termelékenységét az elhasznált gumiabroncsokat környezetbarát technológiával újrahasznosító AquaJet, így hartai üzeme mostantól alkalmas a nagyobb volumenű nemzetközi megrendelések teljesítésére is. A gyárfejlesztés a Norvég Alap támogatásával valósult meg.

A gépsorok felújításával, valamint egy új gyártósor beüzemelésével évi 380 tonnáról mintegy duplájára, közel 770 tonnára növelte gyártókapacitását az AquaJet. A kapacitásnövekedés mellett a korábbihoz képest többféle méretű gumiabroncsot is képes már feldolgozni a hartai mintaüzem, ráadásul mindezt 25 százalékkal alacsonyabb fajlagos energiaráfordítással. A magyar tulajdonú cég célja a széleskörű nemzetközi piacszerzés. Az újrahasznosított gumipor mellett a technológiát is értékesítik majd a világpiacon.

„A mostani fejlesztéssel képesek vagyunk arra, hogy hosszú távon értéket teremtsünk az AquaJet zöldtechnológiai innovációjával. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a nagy nemzetközi gumiabroncs gyártók európai képviselőivel, és nagy várakozásokkal tekintünk a 2017-es évre, amely megújulást hoz majd az abroncsfeldolgozás területén” – mondta Kostyál Gábor, az AquaJet Zrt. alapító elnöke.

„A világszinten egyedülálló magyar zöldipari szabadalom új távlatokat nyit a teljes gumiipar számára, hiszen a hulladékot ismét alapanyaggá alakítja. Ez azt jelenti, hogy olyan végterméket kapunk, amely például csökkenti a természetes, vagy szintetikus kaucsuk használatát a gumiabroncsgyártásban, hiszen újravulkanizálható” – mondta a technológiáról Palotás László, gumiipari szakértő, a Magyar Gumigyártók Szövetségének alapítója, az AquaJet szenior tanácsadója.

Az AquaJet eljárásának alapja a speciális ultra-nagynyomású vízsugaras őrlési módszer, amellyel a járműabroncsot alkotó különböző típusú gumik külön-külön kinyerhetőek. A végtermék egy igen nagy tisztaságú, kémiailag aktív, fémmentes, 400 mikron alatti átmérőjű részecskékből álló gumipor. Ez a gumi-, gumiabroncs-, építő- és műanyagipar területén kiválóan hasznosítható alapanyagként és alapanyag helyettesítőként hasznosítható.

Az AquaJet Zrt. technológiája 2016-ban elnyerte a „Környezeti teljesítmény” (Environmental Achievement) díjat a Hannoverben zajló Tire Technology Expo 2016 rendezvényen, amely a világ legjelentősebb, abroncsok gyártásával foglalkozó kiállítása és konferenciája. A környezetbarát eljárás már korábban is több nemzetközi fórumon részesült elismerésben, ezek közül a legjelentősebb a 2008-ban a franciaországi POLLUTEC nemzetközi környezetvédelmi szakkiállításon nyert díj.

Az „Ultra nagynyomású vízsugaras őrlőüzem technológiai fejlesztése” elnevezésű projekt a Norvég Alap Zöld Ipari Innováció Programja keretében valósult meg, az alapból 412 millió forint nem visszatérítendő támogatást kapott a cég. A fejlesztés teljes költsége mintegy 750 millió forint volt.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: