fbpx

Folyamatos számlázás, folyamatos kifizetések

A bérszámlázási megállapodások lejártát követően a második negyedévtől már a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) állítja ki a számlákat a szolgáltatás igénybevevőinek – tájékoztatta a koordináló szerv a dontwasteit.hu-t. 

Jól halad a számlázás

Az NHKV Zrt. az ország számos területén már most is a saját számlázási rendszerét használja, amely több mint 1,56 millió embert ér el. A bérszámlázás során az NHKV Zrt. a hulladékról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően járt el és a közszolgáltatókkal 2017. márc. 31-ig hatályos szerződéseket kötött. Ezt követően hasonlóan az ország számos más területéhez, az NHKV Zrt saját számlázóprogramja lép működésbe, ennek megfelelően a bérszámlázás, mint jogintézmény igénybe vétele előre ütemezett rendben és időben kivezetésre kerül a rendszerből.

Bérszámlázás a számok tükrében:
 • 75 közszolgáltatóval került bérszámlázási szerződés megkötésre, amely több mint felét jelenti (54,5 %) a tevékenységet végző közszolgáltatóknak
 • A bérszámlázással érintett lakosságszám: 6 267 774 fő, amely a teljes népesség 63,6%-a
 • Bérszámlázás keretében 2436 településen kapják meg a lakosok a számláikat, amely a hazai települések 77,2 %-a

A rendelkezésünkre bocsátott adatokból kiderül, hogy a települések közel 80 %-án működik a bérszámlázás a közszolgáltatók több mint felével együttműködésben, amelyből az a következtetés vonható le, hogy döntően a kisebb szolgáltatók nem csatlakoztak a bérszámlázási tevékenységhez. Korábban portálunk is beszámolt Weingartner Balázsnak, az NHKV Zrt. elnök-vezérigazgatójának nyilatkozatáról, mely szerint  „Nagyon sok közszolgáltatónál olyan akut problémák vannak, hogy konkrétan kockás füzetben tartja nyilván a lakosoknak az adatait, és ezekből egy adatbázist felépíteni, hát igen nehéz úgy, hogy ne hibás számlákat küldjön ki az NHKV Zrt.”.

Ez a tény is hozzájárulhatott ahhoz, hogy megfelelő adatok és adatstruktúra hiányában a számlák nem tudtak időben kiküldésre kerülni, illetve a számlázási időszakok összetorlódtak. Az NHKV Zrt-től származó tájékoztatás szerint a kiküldött számlák fizetési határideje 15 nap, viszont mindenki kérhet fizetési határidő hosszabbítást a helyi közszolgáltatónál.

Folyamatosan fizetik a közszolgáltatókat

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatók január elejéig megkapták azt az összesen 24,5 milliárd forintot a koordináló szervezettől, amely fedezi a 2016 második és harmadik negyedévi működési költségeiket.  Az NHKV Zrt. 2017. január 9-ig a múlt év második negyedévének költségeire több mint 13 milliárd forintot, a harmadik negyedévre pedig 11,5 milliárdot utaltak át.

Az új közszolgáltatási rendszerben a közszolgáltatók valamennyi közszolgáltatáshoz kapcsolódó költségét megtérítik. A koordináló szerv a szolgáltatási díjak megállapításánál arra törekedett, hogy a jogszabályi lehetőségeknek megfelelően a közszolgáltatókkal méltányosan járjanak el. Azoknál a közszolgáltatóknál, ahol a finanszírozás problémát jelentett, lehetőség volt előlegfinanszírozásra a zavartalan működés biztosítása céljából.

Kérdés a Parlamentben is

Ellenzéki képviselői kérdést címeztek Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek az NHKV Zrt. működésével kapcsolatban. A megkeresésre válaszoló Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkár válaszában kifejtette, hogy a korábban működtetett hulladékgazdálkodási rendszer hiányosságai, gazdasági működésképtelensége miatt alapvető cél volt a megalapozott és hosszú távon fenntartható, az európai uniós elvárásoknak és kötelezettségvállalásoknak megfelelő hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása. A területileg optimalizált közszolgáltatás megszervezése és ellátásának biztosítása az NHKV Zrt. feladata, mely szervezet az ország egész területén koordinálja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást. Az átalakítással létrejött központi koordinációnak köszönhetően a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás az ország teljes területén zavartalanul működik.

 

Kapcsolódó tartalmunk:

Kockás füzetből az NHKV sem tud időben számlázni

A múlt hét során ülésezett a Parlament Fenntartható fejlődés bizottsága, ahol a két tárgyalt napirendből az egyik a hazai hulladékgazdálkodás helyzetével kapcsolatos beszámoló volt. A bizottság MSZP-s tagjának, Heringes Anita képviselő asszony álláspontja szerint „Létrejött egy nagy holding, melynek egy feladata lenne: a számlák kiküldése a lakosság felé, melyet egész évben nem sikerült zökkenőmentesen megcsinálni”.

2 thoughts on “Folyamatos számlázás, folyamatos kifizetések

 • 2017/04/25 at 13:55
  Permalink

  Tisztelt NHKV!

  A 2016. évben a hulladékgazdálkodás területén bekövetkezett szervezeti változások következtében a II. negyedévtől nem kaptam számlát a BTG-től (Budaörsi Településgazdálkodási Kft.) A 2016. év II., III., és IV. negyedévi számláit Önöktől kaptam meg, és mivel a fizetési mód korábban csoportos beszedési megbízás volt, a bankomnál a kedvezményezett módosítását követően a 2016. II. negyedévi számla kiegyenlítése 2017. februárjában meg is történt. 2017. február végén kaptam meg a tavalyi évre vonatkozó III. és IV. negyedévi számlákat is, amelyeknek befizetési határideje 2017. március volt. Ezeknek a számláknak a csoportos beszedése mind a mai napig nem történt meg. Átutalni nem szeretném, mert ha időközben Önök mégis beszednék, akkor csak hosszas macera és procedúra után jutnék egyenesbe. Ráadásul időközben már az idei I. negyedévi számla is esedékessé válik. Kérem intézkedésüket, mert nem szeretnék tartozni és utána – ki tudja hány negyedévet – egyszerre fizetni.

  Köszönettel: Nagy Péterné

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: