fbpx

Ellepi Ázsiát az elektronikai hulladék

A United Nations University kutatása arról számolt be, hogy az elektronikai hulladék mennyisége Kelet és Délkelet Ázsiában 63%-kal emelkedett 2010-ről 2015-re, ezzel elérve a 12,3 millió tonnát.

A vizsgált 12 államban: Kambodzsában, Hongkongban, Indonéziában, Japánban, Szingapúrban, Tajvanon, Kínában, Malajziában, Dél-Koreában, Thaiföldön, Fülöp-szigeteken és Vietnamban  2015-ben a gízai piramisok súlyának 2,4-szerese keletkezett ebből a hulladékból.

A jelentés szerint a növekedés hátterében a társadalmi és technológiai fejlődés áll. Egyes ázsiai országok, mint például Kína, tehetős középosztállyal rendelkeznek. Ez a réteg megengedheti magának, hogy egyre több elektronikai terméket vásároljon, ezzel viszont jelentősen növekszik a képződő hulladék mennyisége is.

Az új technológiák terjedésével, mint a tabletek és a különféle hordozható eszközök, tovább növekszik a társadalmi igény és mindenki a legújabb eszközt akarja. Ennek velejárója, hogy minél gyakrabban cserélik tárgyaikat újabbakra az emberek, annál több e-hulladék keletkezik.

A tanulmány szerint a növekedés fő okai a következők:

  • A tudatosság hiánya: a végfelhasználók nem tudják, hol és hogyan szabadulhatnak meg a hulladékaiktól.
  • Ösztönzők hiánya: a felhasználó dönthet úgy, hogy nem veszi igénybe a gyűjtést és/vagy az újrahasznosítást amennyiben azért fizetni kell.
  • Kényelmetlenség: Amennyiben a gyűjtés és/vagy az újrahasznosítás ingyenes is, a felhasználók döntethetnek úgy, hogy nem a megfelelő csatornákon szabadulnak meg a hulladékaiktól, mert az kényelmetlen, illetve időt és erőfeszítést igényel.
  • Gyűjtőhelyek hiánya: Lehet, hogy hiányoznak azok a gyűjtőhelyek, kezelőhelyek, ahol átadhatóak lennének az elektronikai hulladékok.
  • Gyenge kormányzás és laza végrehajtás: Jogszabályok hiánya, vagy a meglévő rendelkezések be nem tartatása.

A megoldást az oktatás és az emberek szelektív hulladékgyűjtésre való sarkallása jelenhetné. A tanulmány némi reménysugarat is felvillant a sötét kilátások közepette. Megjegyzi, hogy vannak országok ahol már mind jogszabályi szinten, mind visszagyűjtési szinten működik az e-hulladékok kezelése, van ahol már a jogi háttér rendelkezésre áll és van ahol enélkül is működik a hasznosítási rendszer. Ezen országok kell hogy irányt mutassanak azoknak az országoknak, ahol ez még gyerekcipőben jár.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: