fbpx

Új tanszék a hulladékhasznosítás érdekében

Új tanszéket avatott a Miskolci Egyetemen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken. A sajóbábonyi Kiss Cégcsoport támogatásával létrejött új oktatási egység anyagmérnököket képez majd környezettechnológiai, illetve vegyipari technológiai szakiránnyal.

Varga Mihály kiemelte, a Miskolci Egyetemen mindig kéz a kézben jár a hagyomány és a fejlesztés. Az új tanszék jó példája a tudomány, a felsőfokú képzés és az ipar kapcsolatának erősítésére – mondta, hozzátéve: egyszerre szolgálja a felsőfokú képzés és a gazdaság érdekeit.

Rámutatott: Magyarországnak úgy kell fejlesztenie szakképzési rendszerét, hogy biztos hátországot jelentsen a gazdaság számára. “A hazánkban és a világban zajló folyamatok, a gyors technológiai változások kihívás elé állítják a magyar felsőoktatást is” – fűzte hozzá.

Mint mondta, a képzésnek egyszerre kell alkalmazkodnia a gazdasági és munkaerőpiaci igényekhez és a kutatás-fejlesztési, illetve innovációs folyamatokhoz: csak így lehet versenyképes az ország.

Annak a véleményének adott hangot, hogy példaértékű a miskolci campus és a Kiss Cégcsoport együttműködése. “Ezzel nem csupán a ma működőképességét, hanem a holnap fejlődését is biztosítani tudjuk, ami közös érdeke a magyar társadalomnak és a hazai vállalkozásoknak is” – tette hozzá a miniszter.

Közölte: a kormány számos formában támogatja az egyetemek és az iparvállalatok együttműködését, amiben fontos partner a Miskolci Egyetem is.

Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő a tanszék szerepét azzal méltatta, hogy a környezet védelme mindenhol egyre fontosabb, és ezt segíthetik majd az itteni tudományos fejlesztések is.

Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja közölte: az intézmény a régió gazdasági fejlesztésében alapvető szerepet játszik. Célja, hogy Magyarországon úgy tekintsenek az egyetemre, mint a műszaki képzés fellegvárára.

Kiss László, a Kiss Cégcsoport tulajdonosa kitért arra, hogy a vegyipar területén a meglévő technológiákra alapozva új, korszerű vegyi anyagok fejlesztését, előállítását tervezik. Céljuk a környezetvédelmi iparban a hulladékhasznosítás kérdéseinek vizsgálata, új hasznosítási megoldások keresése és megvalósítása.

“Ehhez a küldetéshez van szükségünk a versenyképes vegyipari, finomkémiai és környezettechnológiai szaktudással rendelkező fiatal, innovatív gondolkodású szakemberekre” – mondta.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: