fbpx

Mazars: több jogvesztő adózási határidő is lejár

Január 31-én több adózási határidő lejár, már csak néhány óra maradt arra, hogy az érintettek a készletre vétellel, a termékdíj-átalánnyal, illetve az egyéni hulladékkezeléssel kapcsolatban bejelentést tegyenek az adóhatóságnál. Ezekben az esetekben a határnap jogvesztő, igazolási kérelem benyújtásának sincs helye – hívja fel a figyelmet a Mazars.

A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat közleményében kifejti: a gazdálkodók sok esetben választják azt a kényelmesnek tűnő megoldást, hogy a környezetvédelmi termékdíjat a készletre vételkor állapítják meg, még abban az esetben is, ha ezt előzetesen nem így jelentették be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A termékdíj korábban történő megfizetése látszólag nem okoz kárt senkinek, az adóhatóság mégis mulasztási bírsággal sújtja.

Az adózók ma még bejelenthetik, ha a tárgyévben a készletre vételkor szeretnék megállapítani a termékdíjat. Vannak ugyan ehhez kapcsolódó átmeneti szabályok, amelyekre figyelemmel kell lenni, a Mazars ugyanakkor azt javasolja mindenkinek, akik a készletre vétel időpontjában keletkeztetik a kötelezettséget, ám ennek tényét nem jelentették be az adóhatóságnak, hogy haladéktalanul rendezzék helyzetüket.

Környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni többek között a gumiabroncs, a hűtőközegek, a csomagolás, az akkumulátor, a reklámhordozó papír, valamint az elektromos és elektronikai berendezések importja, belföldi forgalomba hozatala vagy saját célú felhasználása után.

Január utolsó napja a termékdíj-átalányt választóknál is jogvesztő határidő. Aki csekély mennyiségű termékdíjas terméket hoz forgalomba, vagy használ fel saját célra, de eddig az általános szabályok szerint állapította meg a termékdíjat, annak ideális az egyszerűsítés, hiszen a termékdíj-átalányt évente csak egyszer kell bevallani és megfizetni – közölték. Az átalány fizetése a gépjárműforgalmazók vagy -importálók, illetve a mezőgazdasági termelők esetében is alkalmazható. Aki a tárgyévre az átalányfizetést szeretné alkalmazni, kedden még bejelentheti.

Kevesebb vállalkozást érint, de számukra fontos hír, hogy január 31. a határideje az egyéni hulladékkezelésre való átállás bejelentésének is. Az egyéni hulladékkezelés viszonylag nagy adminisztrációval jár, a 2017-re ezt választó cégeket pedig bejelentési kötelezettség is terheli – ismerteti közleményében a Mazars.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: