Új szabályozást akar az EU a hulladékokról

A hulladékok újrahasznosítását 2030-ra legalább 70 %-ra növelni szükséges a jelenlegi 44%-ról, valamint a lerakás mértékét 5%-ban kell maximalizálni az Európai Unió környezetvédelmi bizottságának képviselői szerint.

A statisztikai adatok alapján jelenleg az Európai Unióban a települési hulladékok 44 %-t újrahasznosítják vagy komposztálják. Ez az érték 2004-ben még alig 31 % volt, viszont a tagállamoknak 2020-ra el kell érniük az 50 %-os újrahasznosítási arányt.

A bizottság javaslata szerint minél inkább el kell mozdulni a körkörös gazdaság irányába és vissza kell állítani az Európai Bizottság által 2014-ben javasolt ambiciózus újrahasznosítási és lerakási arányokat.

Nem lesz többé lehetősége a legalacsonyabb újrahasznosítás aránnyal rendelkező tagállamoknak az előírásoktól való eltérés egyszerű megmagyarázására. Lehetőség lesz eltérést kérni, de már csak különleges feltételek mellett.

A főbb irányok:

Maradék és csomagolási hulladékok

2030-ra a települési hulladékok (háztartási és gazdálkodó szervezetektől származó) 70 tömeg %-t újra kell hasznosítani vagy elő kell készíteni újrahasználatra (azaz ellenőrizni, tisztítani, megjavítani). Az Európai Bizottság 65 %-t javasolt korábban.

A csomagolóanyagok esetében, mint a papír és karton, műanyag, üveg, fém és fa 80 %-os célt javasol 2030-ra a környezetvédelmi bizottság, magában foglalva egyes anyagokra vonatkozó 2025-re teljesítendő átmeneti célokkal.

Lerakás

Az Európai Bizottság elé kerülő jogszabálytervezet a lerakásra kerülő hulladékok esetében egy 10 %-os limitet tartalmaz, viszont a környezetvédelmi bizottság ezt 5 %-ra szeretné továbbcsökkenteni úgy, hogy egy ötéves átmeneti időszakot adna meghatározott feltételek mellett azon tagállamoknak, akiknél 2013-ban 65 % felett volt a települési hulladékok lerakásának aránya.

Cipruson, Horvátországban, Görögországban, Lettországban, Máltán és Romániában még mindig a települési hulladék több mint háromnegyede hulladéklerakóba kerül.

Élelmiszer hulladék

Becslések szerint az EU-ban 89 millió tonna élelmiszer hulladék keletkezik, amely kb. 180 kg-t jelent évente fejenként. A jogszabálytervezet szerint a cél 2025-re 30%-kal, 2030-ra 50%-kal csökkenteni a keletkező élelmiszer hulladékokat. Hasonló célt javasolnak  tengeri hulladékok esetében is.

Háttérinformációk:
2014-ben Ausztria, Belgium, Dánia, Németország, Hollandia és Svédország gyakorlatilag nem küldött települési hulladékot lerakásra, míg Ciprus, Horvátország, Görögország, Lettország és Málta esetében még a települési hulladék több mint háromnegyede hulladéklerakóra került.
Bár a hulladék kezelése az EU-ban jelentősen javult az elmúlt évtizedekben, ennek ellenére csaknem a települési hulladékok egyharmada  még mindig hulladéklerakóra kerül és kevesebb mint fele került újrahasznosításra vagy komposztálásra úgy, hogy óriási különbségek vannak a tagállamok között.

A javaslatokról március második hetében szavaz a parlament Strasbourgban.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: