fbpx

A MagNet bank idén is segít a rászoruló hajléktalanokon

Nagyméretű kartonhulladék lapok, kukából guberált rongyok, takarók. Séta közben, munkába jövet-menet egyre több alkalommal találkozunk leginkább önhibájukon kívül utcára került fedél nélküli emberekkel, akik aluljárókban, padokon, kapualjakban keresnek menedéket az időjárás viszontagságai elől. A tél leghidegebb időszakában óriási kockázatot jelenthet a kihűlésük, megfagyásuk.

A Menhely Alapítvány decemberi tájékoztatása szerint szolidan emelkedett a hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek férőhelyeinek kihasználtsága. Néhány megyében (Vas-, Tolna-, Hajdú-Bihar-, Jász-Nagykun-Szolnok megyékben) már megteltek az éjjeli menedékhelyek. A segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, plusz matracokon helyezik el a rászorulókat. A Fővárosban 73%, országosan 85%-os kihasználtságról számoltak be.

Az ellátórendszer bár fel van készülve arra, hogy befogadja azokat a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat az éjjeli menedékhelyeken tölteni,  sokan mégsem ezt az utat választják, inkább a szabadban éjszakáznak.

A Fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény, több mint 1900 férőhellyel várja a segítségre szorulókat, országosan pedig több, mint 4300 férőhely (a nagyvárosokban összesen: 2400) áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken.

A működő nappali melegedők ellenére napközben rengeteg hajléktalant láthatunk az utcákon úgy, hogy a téli napokon ebben a napszakban sok alkalommal 0° C alatt van a hőmérséklet, ezért ilyenkor is védekezniük kell a fedél nélküli embertársainknak a fogcsikorgató hideggel szemben.

A MagNet Bank hagyományos téli akciója nekik nyújthat segítséget. A közösségi bank „Adj Meleget Programja” keretében már negyedszerre keresi gazdáját 2.500 db izolációs fóliából készült takaró a hajléktalanok megsegítésére. A speciális takarókat a MagNet bankfiókokból bárki szabadon elviheti és odaadhatja az arra rászorulóknak.

A MagNet Bank 2013-ban indította el „Adj Meleget Programját”, hogy közös összefogással óvja a tartósan utcán élőket a téli fagyoktól. A kezdeményezésben a Bank számára fontos értékek közül mind a közösségépítés, mind a társadalmi szolidaritás kiemelt szerepet kap.

A program keretében a felelősen gondolkodó ügyfelek és járókelők segítő szándékának köszönhetően jutnak el a fóliák a bankfiókokból a szükséget szenvedőkhöz.

Az ingyenesen elvihető izolációs fóliák a testhő akár 80-90 százalékát is megőrzik, így segítve a harcot az akár végzetesnek bizonyuló kihűléssel szemben. Az idei 2.500 takaróból a Bank azt reméli, hogy újabb 2.500 személyes élmény születik arról, hogy törődni másokkal és adni jó.

 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre többen készek csatlakozni segítő kampányunkhoz és egyre többen ismerik és keresik a fóliákat fiókhálózatunkban. Szeretnénk, ha a programban résztvevők személyes pozitív tapasztalásai még több spontán kezdeményezést szülnének, és tőlünk függetlenül is, egész évben kitartana a karácsonyi időszakra jellemző szolidaritás.” – vallja Molnár Csaba, a MagNet Bank Közösségfejlesztési Igazgatója.

Amit a fóliáról tudni kell

A leheletnyi  vastagságú fólia életmentő segítséget adhat bajba került embereknek a kihűlés (hypothermia) ellen. A vékony, műanyag hordozórétegre fémszínű réteg van laminálva.  Nagy előnye, hogy rendkívül könnyű és kisméretű.

A fóliát eredetileg a NASA fejlesztette ki az egyik űrállomása számára (angol megnevezése: space blanket, azaz magyarul űrtakaró). A Skylab egyik hőpajzsa ugyanis meghibásodott még a 70-es években és a túlmelegedés elkerülése céljából készítették el ezt az eszközt, amit aztán rá is erősítettek – mintegy napernyőként – a Skylab űrállomásra.

 

Mit kell tenned?

Ha segíteni szeretnél keress fel egy MagNet bankfiókot, hozz el egy vagy több ingyenes elvihető izolációs fóliát és add át a rászoruló fedél nélküli embereknek. Egy-két jó szó, egy kis figyelem és emberség hozzájárul ahhoz, hogy a sanyarú sorsú embereket hétköznapjaikban egy kicsit felmelegítsd.

Ha tudsz vigyél nekik még konzerveket, vagy ruhaneműt, ami a téli időszakban segít átvészelni a hideg napokat.

 

Máskor is szeretnél segíteni?

A MagNet Bank a téli időszak mellett egész évben lehetőséget nyújt ügyfeleinek az adakozás élményének megtapasztalására. Segítő bankkártyával minden egyes vásárlásuk támogatássá válhat.  A 2010 óta működő Közösségi Adományozási Program keretén belül pedig évről évre maguk rendelkezhetnek a MagNet Bank éves nyereségének 10 százalékáról civil szervezetek javára, így támogatva olyan kiemelten fontos társadalmi ügyeket, mint például – de nem kizárólag – a hajléktalanok megsegítése.

 

(Hirdetés)

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: