fbpx

Hét új Zöld Megoldás óvja a környezetet

A DDC Zöld Megoldás-pályázat keretein belül idén 7 új projekt készült el 6 különböző településen. A pályázók a Váci és a Beremendi Cementgyár vonzáskörzetéből kerültek ki, kiegészülve a Pécs környéki szervezetekkel. A program célja továbbra is a közösségi terek hasznosítása, környezetbarát felhasználásuk elősegítése, amelyre idén összesen 7,5 millió forintot fordított a Duna-Dráva Cement Kft.

”Zöld” nevelés a legkisebbeknek

A Váci Cházár András Alapítvány óvodája által megpályázott természetbarát környezet kialakításának célja a speciális nevelési igényű gyermekek fejlesztése, valamint a környezettudatos magatartás kialakítása élményszerű tevékenységekkel, közvetlen tapasztalatszerzés útján. A gyerekek oktatásában különösen fontos szerepet játszik a kézzel fogható, érezhető, szagolható természeti környezet, a felújított udvar és konyhakert pedig rengeteg új, pozitív impulzussal szolgál.

A Beremend vonzáskörzetében lévő Szavai Óvoda udvarán madárbarát tanösvény készült el, ahol a gyermekek megismerhetik a környezetükben élő madárvilágot, megfigyelhetik viselkedésüket, tanulmányozhatják életmódjukat. Az ünnepélyes átadón Müller Ádám, a vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese így vélekedett: „A Szavai Óvoda projektjének célja, hogy elősegítse a környezettudatos, egészséges életmódra nevelést, a természet értékeinek, szépségének felfedezését, megbecsülését. Reményeink szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy a természeti környezetet tisztelő és szerető felnőttek váljanak a gyermekekből.”

 

Hasznosabb és környezetbarátabb iskolai terek

A Váci Gazdászok és Kertészek Alapítvány és a Táncsics Szakképző Iskola együttműködésének köszönhetően kerti bútorokkal és biciklitárolókkal bővülhetett az iskola udvara, illetve az intézményben megteremtették a szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás feltételeit is. A „Zöld mező” projekt lehetővé teszi, hogy a leendő mezőgazdászok elméletben és gyakorlatban is megismerkedhessenek a fenntartható fejlődés és a környezettudatos magatartás fontosságával.

Pécsett a Bánki Donát utcai Általános Iskola udvarán alakítottak ki zöld közösségi kertet, amely elősegíti a környezettudatos gondolkodás kialakulását a fiatal tanulókban. „A küldetésünk az volt, hogy megvalósuljon az iskolában a környezettudatos nevelés, a környezetet zöldebbé, élhetőbbé tegyük a lombosokkal a nyári, az örökzöldekkel a téli időszakban, ezek gondozásával pedig segítsük a korosztályok közötti munkamegosztás megtapasztalását, a közösségek összekovácsolását. Fontos cél az iskolaudvar több irányú hasznosítása, mint például a szabadidős, sport, tanulási és nevelési tevékenységek, valamint az udvar vonzóvá tétele a leendő kisiskolások és szüleik számára.” – mondta el a pályázatról Jakabosné Molnár Zsuzsanna, a projekt felelőse.

A villányi Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium pályázatának célja egy olyan iskolai udvarrész létrehozása volt, amely a környezettudatos nevelésre és egyben pihenésre is alkalmas. Egyrészről így az oktatási tevékenység egyes részeit a szabadba is kivihetik, másrészről pedig a diákok számára a szünetekben remek felkészülési és pihenési lehetőséget biztosít az iskola udvara. A kikapcsolódást szolgáló eszközök mellett kis kertekkel is bővült a terület, amelyekben a tanulók gyógy- és fűszernövényeket termesztenek.

A zöld környezetért települések fognak össze

A Palkonyai Önkormányzat a helyi lakosok bevonásával kívánja bemutatni a különleges, mediterrán éghajlatnak köszönhető egyedi gyógy- és fűszernövényeket, gombákat, illetve lepkefajtákat. Az elkészült „Közösségi Herbárium és Oktatóközpont” küldetésének tekinti, hogy a lakosság újra felfedezze a természet kincseit, és azokat gyermekeikkel is megismertessék. A projekt teljes mértékben a környezetbarát megoldásokra és a megújuló energiára alapoz, ezt mutatja az egyik helyi lakos által megálmodott és elkészített, napenergiával működtetett szárító is.

A Kővágószőlősi Önkormányzat gondozásában elkészült tanösvény egyik fontos célja, hogy a gyermekek számára mesés módon mutassa be a táj természeti és kultúrtörténeti kincseit. Az ösvény három turistaútvonalat is érint, így a gyerekek mellett a túrázók számára is remek tanulási, felfedezési lehetőséget biztosít. A beruházás a jövőben fontos szerepet játszhat a gyermekek környezettudatos nevelésében, valamint a helyiekkel és az idelátogatókkal egyaránt megismertetheti a természet értékeit, szépségeit.

 

Előzmények­

A Duna-Dráva Cement Kft. 2011 szeptemberében hirdette meg először a DDC Zöld Megoldás-pályázatot, olyan fejlesztések és programok támogatására, amelyek a közösségi terek, valamint a helyi infrastruktúra környezettudatos működtetését és hatékonyabb hasznosítását a környezettudatosabb életre, illetve a természeti környezet megismerésére ösztönző nevelést segítik elő. A pályázatokat elbíráló zsűri felkérése során a vállalat azt tartotta szem előtt, hogy a gyárak vonzáskörzetében élő és dolgozó, elismert, hiteles szakértők döntsenek a pályamunkákról és a támogatások odaítéléséről.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .