fbpx

DAREH: Orosháza csak a szabályos működést tudja elfogadni

Dávid Zoltán Orosháza polgármestere november 10-én, a DAREH taggyűlésén lemondott a DAREH elnökségi posztjáról. Lemondása után közleményt adott ki, amelyet változtatás nélkül, az alábbiakban közlünk:

Orosháza csak a szabályos működést tudja elfogadni

Nem asszisztálok törvénytelenséghez!

Veszélyforrásnak ítélem meg a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás körül kialakult helyzetet, ezért azonnali hatállyal bejelentettem lemondásomat a DAREH-elnöki posztról a november 10-i taggyűlésen. Eddig és a jövőben sem vagyok hajlandó olyan programot elfogadni, amely nem állja ki a törvényesség próbáját.

Az új menedzsment vezette Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (DAREH) taggyűlése szeptember 21-i ülésén nem hozta meg azokat a döntéseket, melyeknek köszönhetően 2016 végére biztosan felállhatott volna a hulladékgazdálkodási rendszer. Ennek a mulasztásnak a következtében mára olyan szerződéses kötelmek is keletkeztek, melyek jogsértőek. Ezt többször jelezte Orosháza – több mint húsz további önkormányzattal együtt – a szeptember 21-i ülésen megválasztott új menedzsmentnek, kértük, a jelenleg törvénytelenül hatályban lévő szerződéseket vonják vissza.

A november 10-i közgyűlésen sem történt ez meg, ahol ISMÉT jeleztem, nem vagyok hajlandó törvénytelen alapokra helyezett határozati javaslatok előterjesztéséhez asszisztálni. Az új menedzsment ezt követően kezdeményezte visszahívásomat az elnöki posztról november 30-ával. A szavazást követően bejelentettem azonnali lemondásomat, hangsúlyozva, eddig sem voltam és a jövőben sem vagyok hajlandó olyan programot elfogadni, amely nem állja ki a törvényesség próbáját. Az előterjesztések által előirányzott vagyongazdálkodás aggályos, ezért abban nem kívánok szerepet és felelősséget vállalni.

Kiállok amellett, hogy a társulás és a DAREH BÁZIS Zrt. között létrejött közszolgáltatási és vagyongazdálkodási szerződés felmondására és új megállapodások megkötésére lett volna szükség, a meglévő, jelenleg jogsértő szerződések módosítása helyett. A 2015 novemberében a taggyűlés által elfogadott – irányításommal készült – működtetési koncepciót az Európai Unió is jóváhagyta, s ezzel a projekt sikeresen befejezhető lett volna.

Orosháza veszélyforrásnak ítéli a kialakult helyzetet, de a projekt sikeres befejezését tartja az egyik legfontosabb célnak a működő és fenntartható hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése mellett. Az új vezetésnek minden segítséget megadok a projekt befejezéséhez, de kiállok amellett, semmi nem indokolhat törvénytelen lépéseket. A célunk, hogy az önkormányzatok elsősorban a lakosság érdekét szem előtt tartva működtessék az új rendszert, azonban mindezt csak és kizárólag az érvényes jogi keretek között tegyék.

Dávid Zoltán

Orosháza Város polgármestere”

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: