fbpx

Megtéveszti a tengeri madarakat a műanyaghulladék szaga

Egy új kutatás szerint a tengeri műanyaghulladék gyakran olyan szagot bocsát ki, amelyet sok tengeri madár táplálékhoz társít. Az eredmények segíthetnek megmagyarázni, az állatok miért vonzódnak a hulladékhoz és eszik meg – írja a hirado.hu.

A Science Advances folyóiratban vázolt probléma megoldásának a szerzők szerint természetvédelmi szempontból prioritást kellene élveznie, mivel a műanyag a tengeri madarakat legjobb esetben megsebezheti, legrosszabb esetben el is pusztíthatja.

A műanyag a tengerben a kutatók megfigyelései szerint a rothadó tengeri hínárhoz hasonló szagot bocsát ki a rátapadó és bomló planktonok miatt.

Az eddigi eredmények szerint a tengeri madarak mintegy 90 százaléka fogyasztott már műanyagot, némelyik megtapadhat bélrendszerükben, ami egészségüket károsíthatja.

A műanyag szennyezés mértéke világszerte növekszik, 2014-ben a becslések szerint mintegy negyedmilliárd tonna műanyagot dokumentáltak a víztömegekben.

Matthew Savoca, a vizsgálat vezetője kifejtette, a madarak a szagok alapján tájékozódnak és keresik táplálékukat. A tanulmány során olyan vegyületet mutattak ki a műanyagon, amit a szárnyasok általában a táplálékkal azonosítanak, ez összezavarhatja őket, és ezért fogyasztják el a szemetet.

A kísérletekben mikrogyöngyöket raktak hálós zacskókban, és kihelyezték őket az óceánba. Három hét után szemügyre vették a műanyagot. Semmit nem találtak új mintákon, de a tengerben tartottak közül három fajta egyedi kémiai szagot vett fel.

A vizsgálat Gabrielle Nevittnek, a kutatás társszerzőjének korábbi tanulmányaira épít. Ő a 90-es és 2000-es években azonosította azokat az összetevőket, amelyek vonzzák a táplálékkereső tengeri madarakat. Ezek egyike volt a tengeri algák kibocsátotta dimetil-szulfid.

Kiderült, hogy az óceánba és néhány más víztömegbe került műanyag törmeléken hajlamos felhalmozódni az alga, amely aztán dimetil-szulfidot termel, koncentrál és bocsát ki. De ez a kénes vegyület jön létre akkor is, amikor az algákat elfogyasztják például a krillek, a tengeri madarak egyik kedvenc táplálékforrásai.

Az éles szaglóérzékkel megáldott tengeri madarak, úgymint albatroszok, viharmadarak és vészmadarak észlelik ezt a szagot, amelyet így étekkel hoznak kapcsolatba. Ennélfogva a rögzített szag, valamint a vizuális jelek – például a fényes műanyag – is vonzhatják őket.

A kutatók további vizsgálatokat javasolnak, hogy kideríthessék, más állatok – halak, pingvinek és teknősök – szintén vonzódnak-e az ilyen műanyagokhoz.

Elképzelhetőnek tartják olyan műanyagok kifejlesztését is, amelyek vagy nem vonzanák az algákat, vagy pedig gyorsabban bomlanának le a környezetben.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: