fbpx

Az EU tovább akarja növelni a hasznosítási kvótákat

Az Európai Unió magasabb hasznosítási kvótákat akar a fa, a fém, a műanyagok, az üveg és papír újrahasznosítására.

Már 2014-ben, az akkori Európai Bizottság  is új szabályokat akart bevezetni a körkörös gazdaság fejlesztésére, de az akkori Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker leállította a projektet és bejelentette, hogy felülvizsgálja a terveket.

Az ősz folyamán Brüsszelben egy új hulladék keretirányelvről fognak tárgyalni, aminek célja az újrahasznosítás arányának növelése, a lerakókra kerülő hányad csökkentése. Az EU jelenlegi hulladék irányelve 45 és 85 % közötti újrahasznosítási arányt ír elő az anyagtól függően. Ettől az új kvóták már sokkal ambíciózusabbak, 60-90 % között mozognak a hulladékáramtól függően.

EU recycling trends

Kelet Európa sajnos elég távol áll Közép Európától, ma nehéz versenyre kelnie Németországgal, vagy Ausztriával, ahol a lerakóra kerülő hányad minimális, illetve nagyon magas újrahasznosítási arányokról beszélhetünk.

A kérdés mindig csak az, hogy ki fizeti a révészt, az átalakítás költségeit. Az EU strukturális alapjaiban elvileg van erre fedezet, mely a jelenlegi támogatási rendszerekben akár 90 %-os támogatási aránnyal megvalósíthatóak a fejlesztések.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: