fbpx

Környezeti károkozásban is dobogós Magyarország

Egy Európai Bizottság által kiadott jelentés szerint 2007 és 2013 között kb. 1245 káreset került bejelentésre, melynél a környezeti felelősségről szóló irányelv alkalmazására került sor. Megdöbbentő tény, hogy ezen esetek kb. 45%-a (563 eset) hazánkból származik.

A bejelentett esetek közül nagy számban találkozunk közúti balesetekkel, melyek egy részében a szállított áru okozott szennyezést, de számos esetben nem maga a rakomány, hanem a balesetet szenvedett szállító jármű sérült tartályából kifolyó olaj okozott kárt.

Szintén nagyszámú eset történt állattenyésztő (sertés, marha) telepeken, és számottevő a vízellátási, vízkezelési, valamint hulladékgyűjtő, hulladékkezelő tevékenységgel összefüggő károk aránya is.

Sok bejelentés nem hirtelen esemény hatására keletkezett kár, számos esetben a hatóságok általi ellenőrzés, engedély megszerzéséhez szükséges vizsgálat, vagy éppen egy telephelyen belüli átépítés, régi tartályok, tárolók lebontása során derült fény szennyezettségre.

A környezeti károk helyreállítási költségeinek térítésére, a gazdasági szereplők terheinek átvállalására léteznek megoldások, ilyen például a környezetszennyezési felelősségbiztosítás, mely szélsőséges esetben akár a csődtől is megmentheti vállalkozásokat.

Forrás: OTS

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: