fbpx

Zónás hulladékgyűjtést akarnak

Történelmi változást hoz New York-ban a munkavállalók és a környezetvédelmi szervezetek által kezdeményezett hulladékgyűjtési rendszer módosítása, mely eredményeként a Bill de Blasio által vezetett polgármesteri hivatal zónás rendszert alakít ki a vállalkozásoktól származó hulladékok gyűjtésére – olvasható a New York-i Közegészségügyi Hivatal oldalán.

A folyamat előkészítése több mint egy évvel ezelőtt elindult, amikor külső szakértők bevonásával a hivatal vezetői megvizsgálták a hulladékgyűjtés rendszerét mind New York, mind az országos gyakorlat tekintetében. A lakossági hulladékgyűjtésért a nagyvárosban a helyi közegészségügyi hivatal a felelős, míg az ipari, kereskedelmi hulladékok esetében magánvállalkozások végzik el a szolgáltatást. A vállalkozásoktól begyűjtött hulladék mennyisége éjszakánként eléri a 10000 tonna mennyiséget.

A vizsgálatról készült jelentésben megállapították, hogy a franchise-rendszerben kialakítandó zónás gyűjtés esetén drámaian csökken a gyűjtőjárművek környezeti kibocsátása, viszont ezzel a város a korábbi gyakorlattal ellentétben a privát szektorban szabályozóvá válik, amely komoly kritikát jelenthet az iparág oldaláról.

Az új rendszerben a várost körzetekre osztják, a vállalkozások pedig a körzetekre adhatnak ajánlatot. Jelenleg a vállalkozások a város teljes területén gazdaságtalan útvonalakon, komoly környezetszennyezést és forgalmat generálva végzik a tevékenységüket.

A jelentés legdrámaibb megállapítása, hogy a zónás rendszer bevezetésével 49-68 %-kal csökkenne a gépjárművek kibocsátása, míg 42-64 %-kal az üvegházhatású gázok emissziója. Egy másik figyelemre méltó megállapítás, hogy öt vállalkozás szolgálja ki az ügyfelek 46 %-át, mellyel a bevételek 55 %-át kasszírozzák be, míg a 20 legnagyobb gyűjtő az ügyfelek 81 %-át éri el a bevételek 84 %-a mellett. A díjak sem egységesek, a kisvállalkozások átlagosan 38 %-kal fizetnek magasabb díjat a nagyvállalatokhoz képest.

Az új rendszer kialakítása nem megy egyik napról a másikra, a hivatal tervei szerint körülbelül két év szükséges a teljes rendszer kidolgozásához, míg további három év a megvalósításhoz. A jelenlegi elképzelések szerint az öt városrészben 22 zóna kerülne úgy kialakításra a verseny fenntartása érdekében, hogy azokra kis-, közép-, és nagyvállalatok is pályázni tudjanak.

A jelentés összegzése ide kattintva érhető el.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: