fbpx

Nem akarják a külföldi hulladék ártalmatlanítását a zöldek

Az új római polgármester nyilatkozata szerint a nagyváros hulladékának ártalmatlanítását Ausztriában és Németországban tervezik megoldani. Az osztrák Zöldek környezetvédelmi szóvivője rögtön reagált a kijelentésre, miszerint Ausztria nem lesz Olaszország hulladéklerakója. Médiajelentések szerint naponta 500 tonna települési hulladékot vennének át Rómából német és osztrák hulladékkezelők.

A Zöldek álláspontja szerint ez a mennyiség évente 180000 tonna, amely egy közepes kapacitású égetőmű teljesítményének felel meg. Ausztria már így is több környező országból vesz át hulladékot, amivel az osztrák égetési kapacitás teljesen kihasznált.

Az osztrák Környezetvédelmi Minisztérium tájékoztatása alapján Németországból, Szlovéniából és Olaszországból érkezik a hulladék teherautókkal és vasúton Ausztriába, némely esetben több mint 600 km távolságról. 2014. évben 139000 tonna, míg a múlt évben 99000 tonna volt a minisztérium által engedélyezett hulladékimport mennyisége.

Ezzel szemben Ausztria 2014. évben 67000 tonna, míg 2015. évben 78000 tonna települési hulladékot exportál más országokba. A Zöldek figyelemfelhívása szerint lehet hogy a hulladékimport a hulladékkezelőknek jó üzlet, de véget kellene vetni a hulladékok utaztatásának Európában és tekintettel kell lenni a közelség elvére.

Mindezek ellenére Ausztria kész a segítségnyújtásra, hogy Olaszországban ne alakuljon ki hulladékkáosz, de a szomszédi szívesség hosszútávon nem fenntartható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: