fbpx

Az Európai Bizottság “schengeni övezetet” akar a hulladékkezelőknek

Az Európai Bizottság közelmúltban publikált “A hulladékpiac hatékony működése az Európai Unióban” című jelentésében egy, a hulladékgazdálkodásra vonatkozó “schengeni övezet” létrehozását javasolja. 

A javaslat célja, hogy az övezet határain belül a lehető legnagyobb mértékben csökkentésre kerüljenek a hulladékszállítások adminisztratív akadályai.

A csaknem 500 oldalas jelentésben a Bizottság bemutatja az összes szabályozási hiányosságot, amelyek az eredménytelen és működési problémákkal küzdő hulladék újrahasznosítási és ártalmatlanítási piachoz vezettek. A piactorzító politika és gyakorlat feltárása érdekében a Bizottság konzultált a piaci résztvevőkkel is.

Összességében a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a meglévő európai hulladékgazdálkodási rendszer nem hatékony, a működési zavarokért az európai jog csak másodlagosan tehető felelőssé. A probléma gyökerét leginkább a tagállamok általi  európai jog eltérő értelmezése jelenti, amely különösen a határon átnyúló szállításoknál vezet piaci torzulásokhoz.

A jelentés angol nyelven ide kattintva érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: