Települési hulladék mint nyersanyagforrás?

A Bécsi Műszaki Egyetem kutatása alapján a régi lerakók, lebontott épületek érdekesek lehetnek, mint jövőbeni alapanyagforrás. Az elkövetkezendő négy évben az egyetem professzorai más európai kutatókkal közösen fognak vizsgálódni egy “Urban Mining” projekt keretén belül az emberi tevékenységből kikerülő hulladékok, mint lehetséges alapanyagok újrahasznosításával, felhasználásával. Az újrahasznosítással jelentősen csökkenthető bármely ország importfüggősége az alapanyag jellegétől függően.

Eldöntendő a tudósok részéről az a kérdés, hogy az emberi eredetű alapanyagforrásokról gyűjthetőek-e olyan információk, amelyek alapján azok gazdaságilag értékelhetők, illetve alkalmasak-e az adatok egy jövőbeni rendszer tervezésére, mivel a természetes ásványi alapanyagokról rengeteg információ áll rendelkezésre. Tisztázni kell, hogy lehet-e olyan módon osztályozni és értékelni az emberi eredetű alapanyagáramokat, mint az ásványi alapanyagokat.

Az irányelvek szerepe nagyon fontos, amelyek alapján megvizsgálható, hogy környezeti és gazdasági szempontból van-e értelme a primer alapanyagokat csökkenteni, illetve a már nem használt termékekből a másodnyersanyagokat visszanyerni.

A projektről

A kutatási projektet a Bécsi Műszaki Egyetem Vízminőség-védelem, Erőforrás-menedzsment és Hulladékgazdálkodás Intézete kezdeményezte “Az európai antroposzféra bányászata” címmel. A projektben több mint húsz európai államból dolgoznak munkacsoportok, melynek középpontjában az épületekből és hulladéklerakókból származó alapanyagok, valamint a hulladékégetés szilárd maradéka áll.

A projektről bővebben ide kattintva olvashat.

 

Facebook Comments

One thought on “Települési hulladék mint nyersanyagforrás?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: