fbpx

Ne csak otthon, de a nyaralás alatt is figyelj oda a környezetre

Itt a nyár és leginkább arról szólnak a hírek, hogyan tudunk védekezni a leégés, és a káros napsugarak ellen. Arról azonban keveset beszélünk, hogyan tudjuk megóvni a környezetünket a nyaralás alatt. Ilyenkor sem szabadna megfeledkezni arról, hogy nem csak otthon kell környezettudatosnak lenni. Vadon Jani a nyaralás idején is kihúzza az energiavámpírokat, míg Tilla az üdülés alatt is igyekszik szelektíven gyűjteni a hulladékot.

10 millió tonna hulladék évente a tengerekben… elképesztően magas szám! A leggyakoribb hulladékfajta, amit a nyaralók maguk után hagynak a vízben vagy a vízparton, az a műanyag hulladék. A műanyag hulladékokkal kapcsolatban a legnagyobb akadály, hogy – a szerves anyagokkal ellentétben – nem bomlanak le. A napfény, a sós víz és a hullámok egy idő után darabokra szedik és összesodorják őket nagyobb foltokba.

A Médiaunió „Nem nehéz…” kampányának célja, hogy felhívja az emberek figyelmét egyéni döntéseinek fontosságára a környezetvédelem tekintetében. Létfontosságú, hogy ezeket az egyéni, apró döntéseket ne csak a hétköznapokban tartsuk meg, de a nyaralás alatt is odafigyeljünk rájuk. „A környezetvédelem nem szezonhoz kötött tevékenység, attól, hogy pihenek, nyaralok, ugyanúgy kell állnom a kérdéshez. Az év minden napján környezet­tudatosnak kell lenni, és nem csak akkor, amikor kedvünk van hozzá. Pláne, hogy a környezet­védelem valójában pofonegyszerű dolog, tényleg csak akarni és tenni kell” – mondta Vadon Jani, a Morning Show műsorvezetője.

Jani és családja inkább az aktív pihenést kedvelik, és nyáron is inkább a kirándulós programokat választják a tengerpart helyett. „Ha szabadtéri programunk van, mindig viszek magammal egy napelemes töltőt, amit feltöltök a kirándulás alatt. Az is alap, hogy az erdei szemetesekbe nem dobunk semmit, minden keletkező hulladékot hazaviszünk és szelektálunk. A szállodákban pedig azokat a szűk szekrényeket, amikbe a hűtőket tuszkolják be, mindig nyitva hagyom, hogy a hűtő a túlmelegedés miatt ne fogyasszon több áramot” – sorolt fel néhány, nyaralás alatt is könnyen betartható tippet Jani.

Lényeges, hogy ne hagyjunk a vízparton, a víz közelében hulladékot, mert komoly fenyegetést jelent a tengeri élőlények számára, akik elfogyasztják ezeket a műanyag hulladékokat, amelyeket persze nem tudnak megemészteni, és elpusztulnak tőle. „Nagyon gyakran előfordul, hogy tengerparton pihenünk nyáron a családommal, és az itt eltöltött idő alatt is tudatosan figyelek arra, hogy óvjam a környezetet. Ha megoldható, csomagoló papírt nem szoktunk vinni magunkkal, és általában nagyobb kiszerelésű termékeket vásárolunk a nyaralás ideje alatt. Ha van rá lehetőség, akkor a pihenés alatt is igyekszünk szelektíven gyűjteni a hulladékot” – mondta Tilla, a TV2 műsorvezetője.

A megelőzés a szárazföldön kezdődik, erre is szeretné felhívni a figyelmet a Médiaunió 2016-os „Nem nehéz…” kampánya, aminek fő célja hangsúlyozni: mindenkinek egyéni felelőssége a környezetvédelem.

Néhány tipp Vadon Janitól, és Tillától arról, hogy mit tudunk tenni a környezetért nyaralás közben:

  1. Nyaraláskor is gyűjtsük szelektíven a hulladékot!
  2. Vigyünk magunkkal kevesebb, egyszer használatos csomagoló anyagot, és vásároljunk nagyobb kiszerelésű termékeket!
  3. A pihenés alatt is figyeljünk oda arra, hogy ne maradjanak bedugva feleslegesen a töltők, elektromos eszközök!
  4. Ha sötétítéssel is kellemes hőmérsékleten tartható a szoba, akkor ne használjunk légkondicionálót!
  5. Mindig vigyük el magunk után a szemetet!
  6. Ha megtehetjük, használjunk napelemes töltőket, amiket a strandolás ideje alatt egyszerűen fel lehet tölteni!

Forrás: Médiaunió sajtóközlemény

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .