fbpx

Kerüljük el a műanyag csomagolásokat!

Számos híradás foglalkozik a műanyag zacskók okozta problémákkal, de a műanyag hulladékkal kapcsolatos problémák ezen messze túlmutatnak. Elég csak bemenni egy élelmiszerüzletbe, ahol ha a csomagolásokat megnézzük látható, hogy a műanyag zacskók mennyisége eltörpül a polcokon visszaköszönő egyéb  anyagában nem hasznosítható csomagolások mennyiségével.

Már számos megoldás van, amellyel a műanyagok mennyisége csökkenthető és néha elég csak egy kicsi odafigyelés:

Műanyag csomagolású termékek elkerülése

Elsődleges megoldás lehet a csomagolásmentes termékek beszerzése, erre már Magyarországon is indult kezdeményezés a noPack égisze alatt.

A boltok polcain akár az élelmiszerek, akár a kozmetikumok esetében is van lehetőség választani és olyan termékeket leemelni a polcról amely alkalmas anyagában történű újrahasznosításra. Gondoljunk csak az üvegtégelyekben található krémekre. A zöldségek, gyümölcsök is papírzacskóban ugyanúgy hazatalálnak, mint a sokszor használt műanyag zacskók esetében.

Környezetbarát kávézás

Nagyon sok embert látunk a városok utcáin a kezükben papír kávéspoharakkal, amelyek belsejében egy vékony műanyag fólia található. Így anyagában sem a papír, sem a műanyag nem igazán hasznosítható megfelelő módon. Jó alternatíva lehet egy saját termopohár használata, amely ma már egyedi megjelenéssel is kapható, így megspóroljuk a napi papírpoharat és a kávé is tovább marad melegen.

Ételrendelés fémedényekben

A napi rohanás eredményeként gyakran rendelünk ételkiszállítást akár otthonunkba, akár munkahelyünkre. A kiszállító cégek szinte kivétel nélkül műanyag csomagolásban biztosítják a szolgáltatást, amellyel rengeteg hulladék keletkezik. Alternatív megoldás lehet a fém (keressük csak meg a nagymama spajzában) ételtárolók használata és máris sokat tettünk a környezetért. Itt egy jobb megoldás lehet még, ha rászánjuk az időt a megfelelő helyen történő étkezésre és teljesen csomagolásmentessé válunk!

Bevásárlótáskák

Magyarországon szerencsére a szabályozásnak az ingyen osztogatott műanyag zacskók korszaka már megszűnt, bár a pénztáraknál még mindig kapható műanyag bevásárló szatyor. Ha már mindenféleképpen vennünk kell, akkor inkább válaszuk a papírszatyrokat, de igazi megoldást a sokszor használható, időnek ellenálló különböző textil szatyrok jelentenek.

Tejtermékek üvegből

A nem is olyan távoli múltban még nagyszüleink is tejes kannát, illetve üvegeket használtak a tej beszerzéséhez. Mi miért nem tehetjük ezt? Az üvegpalackok a mai világban valós alternatívát jelenthetnek.

Fenntarthatóság a divatban

Napi ruhatárunkban nagyon sok műszálas termék jelenik meg, melyek újrahasznosítása nem megoldható, leginkább lerakókon, vagy égetőművekben fejeződik be az életciklusuk. Természetesen a divattervezők is próbálnak haladni a korral, hogy környezetbarát köntösbe csomagoljanak minket is. Ilyen alternatív alapanyag lehet az Econyl fonal, amely 100 %-ban újrahasznosítható. Különlegessége, hogy régi szőnyegekből, textíliákból, vagy halászhálókból állítanak elő kiváló minőségű fonalat, ezzel egy újabb életciklust adva az anyagoknak.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: