fbpx

Szemétválogatás játszva

Egy új szoftver segítségével tennék hatékonyabbá az újrahasznosítható hulladék kiválogatását. A rendszer fejlesztését az érintőképernyős játékok inspirálták – írja a mernokbazis.hu.

A hulladék szétválogatása nem éppen örömteli elfoglaltság – ragadós, büdös, és könnyen elvághatjuk a kezünket az éles szélekkel. A Jodone nevű vállalat ebből a kicsit sem megnyerő tevékenységből most egy emberek és robotok együttműködésén alapuló játékot készít, amivel a hatékonyságot és a pontosságot növelné.

Az első kísérleti projekt egy minnesotai hulladékfeldolgozó üzemben zajlik, amibe a dolgozókat is bevonták. Először egy érintőképernyőn kiválasztják az újrahasznosítható hulladékokat, majd a megfelelő kategóriába – papír, műanyag, fém stb. – sorolják őket. Az utasításokat a szoftver egy robotkarnak továbbítja, amely a kiválasztott tárgyat megfogja, és a megfelelő tartályba dobja. Akinek átlagon felüli újrahasznosítási arányt sikerül elérnie, bónuszfizetést kap.

 

A rendszer kezelői felülete (Forrás: Jodone)

Cole Parker, a Jodone vezérigazgatója úgy véli, hogy az emberek szívesen oldanak meg rejtvényeket, és vállalkoznak szellemi kihívásokra. A munka is sokkal érdekesebbé tehető, ha egyfajta játékként tekintünk rá. A ráfordítás azonban pénzügyileg is megtérülhet. A vállalkozás becslései alapján a rendszer 24 millió dollár többletforgalmat generálhat a hulladékfeldolgozó létesítményeknek, ha a szoftvert normál ipari robotokkal kombinálják. Laboratóriumi körülmények között, óránként 2500 tárgy szétválogatása mellett 95%-os pontosságot értek el. Ez nyolcszor gyorsabb sebesség, mint amire egy ember egyedül képes. A minnesotai kísérleti projekt során próbálják ki a szoftvert először a laboron kívül.

Mint az köztudott, a robotok nagyon jók a manuális munkában – főleg amikor milliószor kell ugyanazt megcsinálni. Az emberek ezzel szemben inkább problémamegoldásban, kategorizálásban, azonosításban erősek, és jól boldogulnak akkor is, ha megváltoznak a körülmények – magyarázta Parker.

A fejlesztők a rendszer továbbfejlesztésén is dolgoznak, az már képes lenne tanulni a korábbi utasításokból. A szoftver előre hozná azokat a tárgyakat, amelyeket újrahasznosíthatónak vél.

Harri Holopainen, a ZenRobotics nevű vállalat technológiai vezetője szerint döntő fontosságú, hogy a rendszert olcsóbbá tegyék annál, mint amennyibe egy depónia eltávolítása kerül. A helsinki vállalkozás úttörő a robotokkal dolgozó újrahasznosító rendszerek között. A Jodone-tól azonban több szempontból is különbözik. A ZenRobotics kizárólag szoftvereket és szenzorokat használ az újrahasznosítható anyagok azonosításához, és az építési hulladékra specializálódott.

Holopainen fontosnak tartja a játékos elemeket a szakmai feladatok végzése közben. Abban azonban nem biztos, hogy a Jodone rendszerét megéri széles körben elterjeszteni. Legalábbis amíg emberi erőforrás is szükséges hozzá, és a háztartási hulladékot dolgozza fel. Továbbá az sem biztos, hogy a technológia megkapná a szükséges nyilvános támogatást. Indianapolisban például a polgárok leállítatták egy újrafeldolgozó üzem építését, hogy az arra szánt összeget az otthoni újrahasznosítással kapcsolatos felvilágosító programokra fordítsák.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: