fbpx

Természetes hatóanyag alapú termékek fejlesztése és előállítása torma növényi hulladékból környezetbarát technológiával

A Kelet Product Zrt. a Debreceni Egyetemmel és norvég partnerével közösen torma növényi részek hatóanyagainak előállítási lehetőségeit, illetve azok (elsősorban) vegyipari, mezőgazdasági felhasználhatóságát vizsgálja meg a támogatott kutatás keretén belül. A projekt fő célja innovatív, természetes vegyületekből álló termékek előállítása, környezetbarát technológiák segítségével, egy potenciálisan veszélyes növényi hulladékból.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

A cél a Debrecen környéki intenzív, nagy területen végzett torma termesztés melléktermékeinek, így mindenekelőtt az oldalgyökereknek, piacképtelen minőségű és méretű gyökereknek, valamint a föld feletti részeknek oly módon történő hasznosítása és ártalmatlanítása, amely új, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, vagy más iparágak számára hasznos termékek létrejöttéhez vezet – összegzi a kutatás lényegét Dr. Vasas Gábor a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

A 16 hónapos projektben saját fejlesztésű, környezetbarát technológiákat használtak a szakemberek a növényi hulladék hasznosítása során. Ez mindkét esetben a növényi anyag egyik, nagyértékű komponensének izolációját jelentette. lső esetben ez az ízért és szagért felelős illóolaj előállításának felel meg, ezáltal szétválasztják a növényi hulladékot a nagy koncentrációban veszélyes, de egyébiránt számos potenciális élelmiszeripari, vegyipari és mezőgazdasági felhasználással rendelkező illó komponensekre és egyéb, könnyen felhasználható, de immár veszélytelen melléktermék(ek)re. Második esetben a peroxidáz enzimben gazdag proteinfrakció előállítását végeztük el a növényi anyagból.Mindkét izolációs eljárás és a termékek gyártásához szükséges technológia kidolgozásra került.

A 2015. januárja óta zajló projektben a torma kismolekulájú hatóanyagainak mérésére alkalmas műszeres analitikai módszereket fejlesztettek ki a szakemberek, valamint fontos mérföldköveket értek el a gyártástechnológia optimalizációjában. A torma illóolajra alapozva antifungális és algicid terméket hoztak létre, melyek szabadalmi bejelentése folyamatban van.
A projekt partnere a Norwegian Institue for Water Research (NIVA) segítségével kutatta a tormaolaj algaölő képességét egyedi algafajokban.
A konzorciumban megvalósuló projekt a Kelet Product Zrt (4233 Balkány, Ságvári E. út 12, valamint 4288 Újléta, Petőfi utca 41) a Debreceni Egyetem (Debrecen, Egyetem tér 1) és a Norvég NIVA (Oslo, Gaustadalléen 2, 21) együttműködésével valósul meg.

A Norvég Alapok és az EGT Alapok révén Norvégia hozzájárul a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez, valamint kedvezményezett országokkal való kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez Európában. Norvégia az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodás révén szorosan együttműködik az EU-val. A 2009-2014 közötti időszakra Norvégia hozzájárulása 1,7 milliárd euró. A támogatásból a nem kormányzati szervezetek, kutatási és felsőoktatási intézmények, valamint a köz- és magánszektor részesülhet a 12 legutóbb csatlakozott EU tagállamban, valamint Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban. Széleskörű együttműködés folyik a donor állam szerveivel, és a tevékenységeket várhatóan 2016-ig megvalósítják. Fő támogatási területek a környezetvédelem és az éghajlatváltozás, kutatás és ösztöndíjak, civil társadalom, egészségügy és gyermekek, a nemek közötti esélyegyenlőség, az igazságosság és a kulturális örökség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: