fbpx

Információcserére jöttek, többet kaptak

Újabb nemzetközi szakértői csoport tartotta ülését Magyarországon. Ezúttal a radioaktívhulladék-kezelés informatikai, adatgyűjtési és adatmegosztási feladatairól szóló „RepMet” tanácskozáson képviselte hazánkat az RHK Kft.

Irodai és otthoni szelektív hulladékgyűjtők

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) Atomenergia Ügynökségének illetékes bizottsága abból a célból ült össze Budapesten, hogy elősegítsék a tagországok érintett szervezeteinek információcseréjét, és megosszák az általuk felhalmozott hatalmas adatmennyiséget és igen értékes tudást. Ezt a célt szolgálja a „RepMet”, azaz a radioaktívhulladék-tárolóknál rendelkezésre álló adatok hosszú távú megőrzésére életre hívott kezdeményezés.

A háromnapos találkozóra kilenc különböző országból érkeztek a résztvevők, akik ez alkalommal az adatgyűjtés és az informatika oldaláról közelítették meg a radioaktívhulladék-elhelyezés témakörét. A bizottság tagjainak meggyőződése, hogy megfelelő adatbázis létrehozásával erősíteni lehet az érintett országok egyébként is szoros együttműködését, így még átláthatóbb és még biztonságosabb módon valósulhat meg a sugárzó hulladékok tárolásához nélkülözhetetlen adatmegőrzés.

A budapesti tanácskozás zárásaként a csoport tagjai Bátaapátiba látogattak, ahol átfogó képet kaptak a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló működéséről. A szakemberek egy előadás keretében megismerhették az RHK Kft. és tárolóinak működési környezetét, valamint a társaság nyugat-mecseki kutatási programját. Ezt követően egy minden részletre kiterjedő létesítménylátogatás során bejárták a tavaly nyáron átadott látogatóközpontot, a technológiai épületet, valamint a felszín alatti tárolókamrát.

Egybehangzó vélemény volt, hogy a magyarországi hulladékkezelési gyakorlat a világ élvonalába tartozik, mind a szakembergárda, mind a létesítmények tekintetében. A többek között az Egyesült Államokból is érkező vendégek az RHK Kft. nyitottságát is külön kiemelték, amely nemcsak a szakembereknek szól, hanem a társadalom egészének. Azt is megjegyezték: „a bátaapáti látogatóközpont sok ország számára szolgálhat mintául”.

Forrás: rhk.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: